2022.12.05., hétfő - Vilma
Kecskemét: 4o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Visszatérhetnek a nyugdíjas pedagógusok az állami iskolákba, annyira kevés a tanár

frisshirek.hu, 2022. augusztus 01. - 21:28
Visszatérhetnek a nyugdíjas pedagógusok az állami iskolákba, annyira kevés a tanár
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint ez annak a beismerése a kormány részéről, hogy nincs elég tanár az országban. A rendelkezés ugyanakkor csak évre szól, a szakszervezet nem érti, hogy miért.

A pénteki Magyar Közlönyben a 269-es számú kormányrendeletben írtak szerint a kormány a „szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál”, valamint a „köznevelési vagy szakképző intézményben” dolgozók számára is lehetővé teszi mostantól, hogy öregségi nyugdíjban részesülők is létesíthessenek közalkalmazotti jogviszonyt (és emelett folyamatosan kaphassák az öregségi nyugdíjukat) – hívta fel a figyelmet a változásra a PDSZ egy blogbejegyzésben a 24.hu cikke szerint.

A cikk szerint eddig csak egyházi és alapítványi (magán) fenntartású iskoláknál volt erre lehetőség, az állami oktatási rendszerben csak egy külön kormányengedéllyel lehetett ilyen formában oktatni (a továbbiakban erre nem lesz szükség).

Emiatt tehát ősztől, a következő tanévtől a nyugdíjas óvodapedagógusok és tanárok visszamehetnek a korábbi (vagy más) intézménybe dolgozni úgy, hogy közben megkapják a nyugdíjukat is.

A PDSZ a blogbejegyzésében leírta, eddig az volt a helyzet, hogy „ aki nyugdíjasan dolgozni szeretett volna egy állami fenntartású intézményben, ott a nyugdíját szüneteltetnie kellett, ugyanakkor a nyugdíjalapja nem nőtt már tovább a nyugdíja alatt folytatott munkavégzés miatt. […] Ez eddig is diszkrimináció volt mind az állami-önkormányzati intézményekkel, mind pedig a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozókkal szemben”.

A most megjelent kormányrendelet ugyanakkor csak 2023. augusztus 31-ig érvényes, vagy amíg a háborús veszélyhelyzetet meg nem hosszabbítják, vagy nem oldják fel korábban.

PDSZ üdvözölte, hogy a szerintük diszkriminatív megkülönböztetést átmenetileg eltörli a kormány, ám azt érthetetlennek tartják, hogy miért csak egy évre szólóan léptették érvénybe ezt a rendelkezést.

A PDSZ szerint ugyanakkor a kormány lépése mindemellett elismerése annak, hogy óriási a szakemberhiány. Egyértelmű, hogy pusztán emiatt történt mindez – és persze, megint átgondolatlanul”.

Via Propeller

Illusztrációs fotó: Pixabay