Alföldi ételkülönlegességek, amit akár bográcsban is elkészíthetsz
A napokban ránk köszönő főhullámban aki teheti a konyhában való főzést elkerüli. Erre a legjobb megoldás, ha szabadban sütünk főzünk. S míg egyesek a grillezést preferálják, addig a megyében sokan továbbra is a bográcsozást szeretik. Szóval.... bográcsot elő!
Bajai halászlé
Hozzávalók:
- 3 kg hal, ebből lehetőleg a 3/4-e ponty legyen
- 3-4 fej vöröshagyma
- 3 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika
- ízlés szerin só
- 4-5 db erős cseresznyepaprika vagy Erős Pista
- gyufatészta
Fogd a halakat, tisztítsd meg, tedd félre a halikrát és a tejet, majd a halad sózd meg és szeleteld fel. Miután ezzel megvagy, hagyd fél órát pihenni.
Közben fogd a hagymákat, darabold fel apró kockákra. Ha ezzel is megvagy, még pihentesd a halacskát.
Vedd elő a bográcsot, tedd bele a halszeleteket, a hagymát, majd töltsd fel 1-1,5 liter vízzel. Rakj tüzet a bogrács alá, majd hagyd hogy rotyogjon. Néha nézz rá, de amikor azt látod már elforrta a habját, szórd bele a paprikát.
Körülbelül 15-20 perc után kerüljön bele az ikra és haltej a bográcsba, a cseresznyepaprikával együtt. Kóstold meg és ízesítsd, ha még úgy érzed kellene.
Miután felforrt, fél óra elteltével már kész is a halászlé. Ekkor jön a gyufatészta, amit külön sós vízben kell kifőzni.
A halat külön érdemes tálalnod, a levet tésztával együtt vagy akár külön is.
Bugaci vegyes pörkölt
Hozzávalók:
- 1 kg marhalábszár
- 1 sertéshús
- 4 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3 paradicsom
- 3 zöldpaprika
- 3 dl bor
- 1 dl olaj
- só
- őrölt bors
- pirospaprika
A felhevített olajban félig süsd ki a felaprított füstölt szalonnát, majd ezen pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és hintsd meg piros paprikával, keverd össze. Öntsd fel kb. 1 dl vízzel. Ebben a zsiradékban pirítsd meg a feldarabolt marhahúst, és egy kevés vízzel felöntve főzd félpuhára. Ha már félig megfőtt, akkor tedd bele a feldarabolt sertéshúst, a fele bort, a paradicsomot, fokhagymát, majd sózd meg és így főzd tovább. Ha egy kissé elfőtte a levét, add hozzá a bor másik felét is. Amikor már majdnem teljesen megpuhult minden, add hozzá a felszeletelt zöldpaprikát is.
Jó étvágyat mindenkinek!