2022.12.04., vasárnap - Barbara, Borbála
Kecskemét: 4o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Bács-Kiskun megyei pedagógusok véleménye a szeptemberi tanévkezdésről

frisshirek.hu, 2022. augusztus 10. - 16:23
Bács-Kiskun megyei pedagógusok véleménye a szeptemberi tanévkezdésről
Az elmúlt hetekben tették közzé a 2022/2023-as tanév rendjét, amelyben szerepel, hogy bármikor online oktatásra térhetnek át az iskolák. A pedagógusokat már eddig is lasszóval fogták be, most még a nyugdíjasokat is visszaengedik tanítani. Felkerestünk Bács-Kiskun megyei pedagógusokat, mi a véleményük a kialakult helyzetről.

A tanév rendjébe egy érdekes részletre lettek figyelmesek a pedagógusok:

"Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el"

A fenti sorokat megerősíti, hogy a minisztérium felszólította az iskolákat, hogy mérjék fel, van-e lehetőség a gázzal való tüzelésről fára átállni.

Ilona szerint az egész egy tébolyda. Mégis, hogyan gondolja a jogalkotó, amikor a Covid miatt a gyerekek lemaradtak a tanulásban, hogy majd újra elrendeli az online oktatást? Elvárja a tanároktól megint, hogy majd saját áramukat és internet előfizetésüket használva saját zsebből finanszírozzák a többletköltségeket. Biztos, hogy nem fog otthonról tanítani, kivéve akkor, ha az állam fizeti az áram és fűtésszámlát, azonban erre vajmi esélyt lát.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a kormány nem emeli a pedagógusok bérét, akik már belengették, ha nem lesz a 2022. augusztus 10-i sztrájktárgyaláson béremelésről szóló ajánlat, akkor szeptember 1-től folytatják a sztrájkot.

Mindez nem lenne elég, a köznevelési rendszer olyan mértékű pedagógushiánnyal küzd, amikor már pedagógusi szakképesítés nélkül is lehet tanítani. A kormány, hogy megoldja valahogyan a helyzetet, lehetővé tette, hogy a nyugdíjas pedagógusok is előre láthatóan 2023. augusztus 31-ig visszatérjenek az iskolákba, miközben a nyugdíjukat is folyósítják számukra.

Judit jónak tartja, hogy a nyugdíjasok is visszatérhessenek a pedagógusi pályára, de nem érti, miért csak 1 évig maradhatnak a régi/új kollégák. Az biztos, ha valóban bevezetik az online oktatást, a nyugdíjas pedagógusok otthoni oktatásával komoly gondok lehetnek majd.

A fentiekből is jól látszik, hogy a 2022/2023-as tanév komoly nehézségekkel indul, amit tovább súlyosbíthat, ha a koronavírus járvány újra berobban ősszel.

Kép: Pixabay