2024.04.16., kedd - Csongor
Kecskemét: 7o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Zala zászlósbora lett a Hegyke

Kovács Tamara | 2022. augusztus 16. - 12:02
Zala zászlósbora lett a Hegyke
A zalai borászok célja, hogy évről-évre több helyi borászat csatlakozzon a közösségi kezdeményezéshez, és készítse el saját Hegykéjét. A friss, üde, lendületes, mégis komplex fehérbor ízig-vérig zalai: alapját a Kárpát-medencében honos, vagy otthonra talált fajták, és a magyar – különösen a Keszthelyhez köthető – szőlőnemesítés gyöngyszemei adják. A Hegyke már palackozva, kóstolásra készen várja a borkedvelőket.
A Kányaváry Borbirtok szervezésében megvalósuló "Bor. Zene. Zala." fesztiválon idén, a színes programokon és sztárfellépőkön túl, egy borászati sikernek is tanúi lehettek a résztvevők. Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza, valamint Keszler Viktor, a Keszler Birtok borásza bemutatták a zalai zászlósbort, a Hegykét.

Az emberek nem bort választanak, hanem egy történetet, egy gondolatot, egy márkát vásárolnak meg. Zala titokzatos vidék, végtelen erdők és szőlővel borított lankák, földből előtörő hőforrások régiója, a zabolázatlan Mura és az érintetlen Kis-Balaton ölelésében. A Zalai Emberben is van valami megmagyarázhatatlan. Könnyedség és titokzatosság − a zalai borászban pedig megingathatatlan hit és szeretet is a hegynek nevezett szőlődombok iránt.

A Hegyke ezt a történetet meséli el kortyról kortyra, őszintén, élvezettel.

A zalai zászlósbor lelkes zalai borászok közös munkájából született azzal a céllal, hogy nevet, arcot adjon a kevéssé ismert borvidéknek. Bár a régió adottságai kiválóak a nagy minőségű borok készítéséhez, a területi tagoltság, a klasszikus értelemben vett pincesorok hiánya, valamint a jellemzően kicsi, családi pincészetek által végzett termelés sokáig nehezítette a tételek népszerűsítését. A borász közösség két éve azonban úgy döntött, egy zászlós borral teszi fel újra a Zalai Borvidéket Magyarország térképére. Ez lett a kezdeményezésben résztvevő borászatok közös bora, a zalai bor, vagyis a Hegyke.

A Hegyke ötvözi a helyi szőlőfajták legmegkapóbb tulajdonságait:

egy friss, könnyen szerethető, mégis komplex cuvée fehérbor, kifejezett illattal, élénk zamatokkal.

Összetételét tekintve szigorú szabályoknak kell megfelelnie, melyek azonban kellő mozgásteret biztosítanak, hogy minél több zalai borász elkészíthesse saját Hegykéjét. A házasítás minimum 10, maximum 40 százalékban tartalmaz Cserszegi fűszerest, Nektárt, Pátriát, Rozáliát vagy Koronát, ám a bor gerincét (50-70 százalék között) tipikus kárpát-medencei fajta alkotja, mint az Olaszrizling, a Furmint, a Hárslevelű vagy a Királyleányka. Ezeken kívül a borász használhat még egyéb, a Zala OEM termékleírásban szereplő fehér fajtát, a fenti arányok betartásával.

"A szigorú kiválasztási rendszernek köszönhetően, ha bárki, bárhol felnyit egy Hegykét, nem fog csalódni"

− fogalmazott Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza. Kiemelte: „a palackban az ígért üde, friss, lendületes, mégis tartalmas bort találja majd, mellyel leginkább belekóstolhat a Zalai Borvidék rejtelmeibe. A zalai borászok célja, hogy évről-évre több helyi borászat csatlakozzon a közösségi kezdeményezéshez, és készítse el saját Hegykéjét.

Az idén két borászat késztette el a zalai zászlósbort, mindkettő remek tétel lett. Bízunk benne, hogy jövőre négyen, hatan, tízen is leszünk! Szeretnénk az ország valamennyi borkedvelőjének, borértőjének megmutatni: a zalai titkokat érdemes megfejteni!” − tette hozzá Keszler Viktor, a Keszler Birtok borásza.

A Hegyke kezdeményezésben résztvevő borászatok: Cezar Winery, Dóka Éva Pincészet, Ezres Pince, Kányaváry Borbirtok, Keszler Birtok, Kránicz Borház, Mándli Borház, Medvebor Zalai Borászat, valamint Simon Zoltán - írta a vince.hu.

További információ: https://zalabor.hu/