2024.04.16., kedd - Csongor
Kecskemét: 11o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Akár piaci csúcsot is dönthet a használt autók adásvétele

frisshirek.hu | 2022. augusztus 19. - 11:00
Akár piaci csúcsot is dönthet a használt autók adásvétele
Egyre többen látnak jó befektetési lehetőséget a használt autókban.

A hazai használtautó-piacon 498 800 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig a DataHouse előzetes adatai szerint, ez az érték 5,8 százalékkal haladja meg a tavalyi első hét hónap volumenét - derül ki a JóAutók.hu közleményéből.

A hvg.hu beszámolója szerint a minden korábbi évnél aktívabb időarányos forgalom azt is jelenti, hogy jó eséllyel megdől a tavalyi piaci csúcs, amikor éves szinten 817 ezer használt autó belföldi átírása zajlott le.

– A következő hónapokban is intenzív, havi 70 ezer körüli adásvételre számíthatunk, mivel az újautó-piac az ellátási problémák, a használtimport pedig a magas euróárfolyam miatt képtelen a korábbi szinteken kielégíteni a keresletet – mutat rá Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

Hozzátette, további kérdés, hogy az üzemanyagár-támogatás esetleges kivezetése, az üzemeltetési költségek ezzel járó megugrása okoz-e újabb lökést az év utolsó negyedében.

A használt autók ára is jelentősen megemelkedett, ami a spekulációs célú adásvételek számát is megnövelte. Különösen a néhány éves autók ára nőtt, itt a piac szereplői modelltől függően 15-30 százalékos áremelkedést is tapasztalhattak. Nem ritka ebben a szegmensben, hogy egy jó állapotban lévő autóra magasabb összegű árcédula kerül, mint amennyiért azt a szalonban – az akkor még általánosnak számító akciók keretében – az első tulajdonos megvásárolta.

Mivel az árak emelkedése egyes várakozások szerint tovább folytatódik az év hátralévő részében is, sokan jó befektetést is látnak egy-egy kedvező ajánlatban.

– A piaci előrejelzésekben ugyanakkor a korábbinál jóval nagyobb most a bizonytalanság – tette hozzá Halász Bertalan. A gazdasági környezet drasztikus romlása, a háztartásokat terhelő várható plusz kiadások miatt máris érezhető a kereslet visszaesése az autópiac különböző szegmenseiben. Ez jó eséllyel csökkenteni fogja az árnyomást, a piacon pedig a következő hónapokban alacsonyabb szinten állhat be az új egyensúly.

A magyarországi használtautó-piacon a két leggyakoribb márka az Opel és a Volkswagen volt, előbbiből 57 600 (11,6 százalék), míg utóbbiból 49 800 (10,0 százalék) cserélt gazdát a vizsgált időszak során. A népszerűségi listán következő Suzuki az adásvételek 8,5 százalékának volt a tárgya, a Ford 8, a BMW pedig 6,5 százalékos részesedéssel következnek a listán.

A legtöbb ügyletre – az összes adásvétel 35,2 százalékára – a fővárosban és Pest megyében került sor.

Illusztrációs fotó: Pixabay