2023.11.30., csütörtök - Andor, András
Kecskemét: -1o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Együtt készültek a szülők a tanárokkal az évkezdésre a kecskeméti Gyermekligetben

frisshirek.hu | 2022. augusztus 29. - 10:01
Együtt készültek a szülők a tanárokkal az évkezdésre a kecskeméti Gyermekligetben
Az alternatív iskola és óvoda nevelőtestülete és a szülők illetve gyerekek egy bográcsozós családi napot varázsoltak az intézmény körüli hasznos munkálatokból.

Szeptember 1-én megkezdődik a tanév az iskolákban és óvodákban, ráadásul igen nehéz, kihívásokkal teli esztendő vár mindenkire. Míg némelyik iskola továbbra is a tanárhiánnyal küzd és kérdéses, hogyan oldódik meg a testületek felállása a kezdésre, szerencsére a Gyermekligetben teljes megújulással indulhat a tanév.

Gyermekliget Alternatív Iskola és Óvoda

Gyermekliget Alternatív Iskola és Óvoda

Az új intézményvezető, Koszorú Csaba a tanítókkal és tanárokkal szoros együttműködésben rengeteg új színt visz az iskolai palettára. A Gyermekligetben zajló projektoktatás és szakórák mellé az új tanévben számos délutáni modul, szakkör társul és továbbfejlesztett keretek között valósul meg az ökokert-farmpedagógia projekt is. Ehhez azonban a csodálatos, egy hektáros területet karban kell tartani, a szeptemberi indulásra pedig különösen nagy erővel kell készülnie Kecskemét legzöldebb ovijának és sulijának.

Éppen ezért a 27-28-ai hétvégére a tanárok, tanítók, szülők és gyerekek összesereglettek, hogy együtt tegyék szebbé, rendezettebbé az iskolát, az udvart, a termeket és az ökokertet. A dolgos órák azonban jóval élményszerűbben teltek, hiszen ez egyben egy családi nap is volt, bográcsozással, jó hangulatú főzéssel, rengeteg beszélgetéssel, ismerkedéssel.

Gyermekliget Alternatív Iskola és Óvoda

Gyermekliget Alternatív Iskola és Óvoda

Az intézményre jellemző, hogy a szülők és pedagógusok közösen, egységet alkotva munkálkodnak, hogy a gyermekek mindennapi környezete a legalkalmasabb legyen a tanulásra, fejlődésre és élményszerzésre. Az augusztus 31.-ei évnyitóra megújult, tiszta, rendezett, harmónikus környezetben várják a gyerekeket. Az elsősök átkelnek majd a hatalmas virágkapun, ez jelképezi az óvodai létből az iskolaiba való átlépést. Az alternatív intézményre jellemzően, az ovi-suli átmenet egy sokkal türelmesebb, játékokkal teli időszak, amely egyénre szabottan ad lehetőséget a kicsiknek a lelki-szellemi megérkezésre.

Gyermekliget Alternatív Iskola és Óvoda

Gyermekliget Alternatív Iskola és Óvoda

Koszorú Csaba, az intézmény új igazgatója megosztotta velünk, hogyan élte meg a hétvégi közös munka pillanatait. "Friss intézményvezetőként ez egy remek lehetőség volt, hogy kötetlen formában ismerjem meg a szülők és a gyerekek egy részét. A közös munka is felfogható egy kis alkotási folyamatnak, amikor a produktum a csapat érdeme és ez egyértelműen teremt egy jó kiindulási alapot a szülőkkel. Ebben az iskolában szoros az együttműködés a családokkal, és az ilyen alkalmak lehetőséget adnak, hogy emberileg is megismerjük kicsit egymást, ne csak szülő-pedagógus modellben."