2022.12.04., vasárnap - Barbara, Borbála
Kecskemét: 4o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Xántus-gimnázium: nem keresnek magasabb fizetésért takarítót, mint tanárt

frisshirek.hu, 2022. szeptember 19. - 16:25
Xántus-gimnázium: nem keresnek magasabb fizetésért takarítót, mint tanárt
A sajtóban vasárnap este körbeszaladt a Profession.hu-ra hivatkozva, miszerint a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban magasabb bért kínálnak a délutános takarítónak, mint egy pedagógusnak. (Nálunk is megjelent este a hír.)

A délutános takarítót nettó 200 ezerért, matematika szakos és történelmet angol nyelven oktató tanárt pedig 203 ezer forintért kerestek az álláshirdető portálon. Többekben felmerült az a lehetőség, hogy lehet, ezek félállások, részmunkaidőst keresnek ennyiért? De nem, a szövegezésből kiderül, teljes foglalkoztatásra adták fel a hirdetést. A pedagógusbértábla alapján is kevesellte a hang.hu az összeget, sőt, megtudták, még a kezdő pedagógus is többet keres, így megkeresték a gimnáziumot. A hirdetés még azért is meglepő, hiszen a Xántus alapítványi gimnázium, az egyik legjobb az országban.

Fehérvizi Judit intézményvezető válaszából pedig kiderült, hogy valóban nem csupán bruttó 203 ezer a jelentkezők bére.

A válaszát alább teljes egészében közöljük:

„A Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalói a mindenkori érvényes Pedagógus bértábla alapján kerülnek bérezésre. Az Intézmény alapítványi fenntartású, emiatt az állami intézményektől eltérően, álláshirdetést a közszolgálati állásportálon, a közigállás.gov.hu felületén nem áll módjában közzé tenni. Az Intézmény által használt Profession állásportál nem ad lehetőséget a bérezésre vonatkozó szöveges megjelenítésre („bérezés a Pedagógus bértábla szerint”), csak egyetlen konkrét összeg jelölhető meg, amitől azonban a jelentkezőket megillető konkrét bér pozitív irányban eltérhet, a Bértábla szerinti besorolásuknak megfelelően. Az aktuális hirdetésekben a 2022-ben érvényben levő Bértábla legalacsonyabb, gyakornokra vonatkozó alapilletménye szerepel (203 000 Ft), amely nem tartalmazza a garantált bérminimumra történő kiegészítés összegét (57 000 Ft) és a 20%-os ágazati szakmai pótlékot (52 000 Ft). A hirdetések ily módon történő megjelenítése mindezidáig nem okozott értelmezési problémát a jelentkezők számára.”

Az alacsony pedagógusbérek emelése miatt folyamatosan szót emelnek a tanárok, a szakszervezetek. A kormány pedig Brüsszelre mutogat, ha majd megérkeznek a támogatások. Hogy erre mikor kerül sor? Hozzáértők szerint idén ebből már nem lesz pedagógus-béremelés.