2023.01.28., szombat - Karola, Károly
Kecskemét: 2o - 3o
Az ország 19 megyéjében

Elkelhet az esernyő: borongós, esős napunk lesz hétfőn

frisshirek.hu, 2022. szeptember 26. - 07:30
Elkelhet az esernyő: borongós, esős napunk lesz hétfőn
Hétfőn folytatódik a borongós idő, eleinte elszórtan várható eső, zápor, helyenként zivatar, majd a nap második felében kevesebb helyen eshet, és helyenként kisüt a nap. Estétől viszont ismét többfelé elered az eső, sőt, néhol zivatarok is kialakulhatnak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hétfőn előbb a Dunántúlon, majd délután a középső országrészben is vékonyabbá, szakadozottabbá válik a felhőzet, az északnyugati megyékben akár több órára is kisüthet a nap – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelzésében.

Átmeneti szünet után estére újra megkapjuk az égi áldást

Mint írták, a csapadékzóna súlypontja a nap folyamán kelet felé helyeződik át, délután az északkeleti, keleti megyékben is megszűnik az eső, zápor, zivatar. A Dunántúlon az északnyugatira, nyugatira forduló szelet, míg a Dél-Alföldön a délnyugati légmozgást napközben időnként élénk széllökések kísérhetik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 Celsius-fok között alakul. Késő estére 10 és 15 fok közé hűl le a levegő.

A meteorológusok arra is kitértek, hogy

éjszaka növekszik a zivatarok kialakulási esélye a Dél-Dunántúl irányából.

Hétfőn a nap első felében több hullámban érkezik csapadék, elszórtan alakulhatnak ki zivatarok az országban, amelyek délnyugat felől északkelet felé haladnak.

Ezt követően egy átmeneti csapadékszünet következik, majd a késő délutáni, esti órákban újabb hullám érheti el a déli, délkeleti tájakat. Ekkor elsősorban ott lehetnek zivatarok, de a nyugati, délnyugati megyékben is előfordulhatnak. Az erősebb zivatarcellákat átmeneti viharos széllökések mellett intenzív csapadék, esetleg jégeső is kísérheti.

Fejünk felett hullámzik a front

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint egy felettünk hullámzó front hideg- és melegfronti tüneteket egyaránt előidézhet.

Vérnyomás-ingadozás, migrén, dekoncentráltság jeletkezhet, felerősödhetnek a fejfájásos panaszok.

A kissé szelesebb tájakon élők körében ingerlékenység, nyugtalanság előfordulhat. A felhős, borongós idő miatt lehangoltak, kedvetlenek lehetünk, romolhat a hő- és a komfortérzetünk.

A hűvös reggeli órákban könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a réteges öltözet.

Illusztrációs fotó: Pixabay