2022.12.04., vasárnap - Barbara, Borbála
Kecskemét: 4o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Kreml: a Gazpromnak részt kell vennie az Északi Áramlat ügyében indítandó vizsgálatban

frisshirek.hu, 2022. szeptember 28. - 19:30
Kreml: a Gazpromnak részt kell vennie az Északi Áramlat ügyében indítandó vizsgálatban
Az Egyesült Államok egyre közelebb kerül ahhoz, hogy az ukrajnai konfliktus részesévé váljon, ami rendkívül veszélyes - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak nyilatkozva.

Hangsúlyozta, hogy az orosz fél negatívan fogadta Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentését, miszerint Washington nem ellenzi, hogy Ukrajna bevesse az Egyesült Államok által szállított fegyvereket azon területek ellen, ahol népszavazást tartottak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

"Az amerikai fél de facto egyre inkább belekeveredik ebbe a konfliktusba, az amerikai fél egyre inkább közeledik ahhoz, hogy a konfliktus részesévé váljon, ami rendkívül veszélyes"

- hangsúlyozta Peszkov.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azzal a kijelentésével kapcsolatban, miszerint "nincs miről beszélnie" orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ha Moszkva elismeri a népszavazás eredményét a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint az egészében vagy részben orosz megszállás alá került Herszon és Zaporizzsja megye esetében, Peszkov kijelentette, hogy az ukrán vezető elzárkózása a párbeszéd elől nem új fejlemény.

Az orosz elnöki szóvivő kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy az orosz költségvetés elbírja az új területek elcsatolása és az lakosságnövekedés miatt megnövekedett szociális kötelezettségek terhét.

Szerdán mind a négy referendumot megtartó ukrajnai régió vezetője azzal a kéréssel fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy az általuk vezetett régió jogalanyként csatlakozhasson az Oroszországi Föderációhoz. Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság és Leonyid Paszecsnyik, a Luhanszki Népköztársaság vezetője Moszkvába utazott, ahol Peszkov szerint Putyin "valamilyen formában" fogadni fogja őket.

Oroszország azt állítja, hogy nyert a "hamis" népszavazáson

Pusilin "össznépi győzelemnek" minősítette a választás eredményét, és ígéretet tett a donyecki régió "felszabadítására" az "alkotmányos határai között". Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva-barát katonai és polgári közigazgatásának helyettes vezetője kijelentette, hogy a többség akaratából a régió de facto kilépett Ukrajnából.

A szerdán a helyi hatóságok által kihirdetett előzetes eredmények szerint a Donyecki Népköztársaságban a szavazók 99,23, a Luhanszki Népköztársaságban a 98,42, Zaporizzsja megyében a 93,11, Herszon megyében pedig 87,05 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra a szeptember 23. és 27. között megtartott népszavazáson.

Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy a Gazpromot, mint a csővezeték tulajdonosát bevonják az Északi Áramlat vezetékein történt rendkívüli események kivizsgálásába

- jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

"A csőnek van gazdája, és a Gazprom is részes a tulajdonlásban. Természetesen enélkül nem lehet (a vizsgálatot lefolytatni)" - mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, vajon az orosz fél ragaszkodik-e ahhoz, hogy a Gazprom vagy az orosz állam képviseletében az orosz hatóságok rész vehessenek a történtek kivizsgálásában.

"Ez nem egy gazdátlan cső" - tette hozzá.

Peszkov "ostobaságnak" nevezte a feltételezést, mely szerint Oroszországnak köze lehetett a történtekhez, rámutatva, hogy Moszkva nem lehetett érdekelt az incidensben, mert Európába vezető gázszállítási útvonalakat veszített el. Mint mondta, az üggyel kapcsolatban "rengeteg kérdés" merül fel. Megjegyezte:

az amerikai cseppfolyósított földgáz szállítói erősen érdekeltek abban, hogy továbbra is magas nyereséget termeljenek.

Dán hadihajó horgonyoz Ronne kikötőjében, Bornholm szigetén 2022. szeptember 28-án. A Balti-tengeren előző napon jelentettek ismeretlen eredetű gázszivárgást, amelyről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó két orosz gázvezetéken keletkezett lyukak okozzák. Azóta mind a svéd, mind a dán kormány közölte: szabotázsakció történt, és bejelentették, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben.
MTI/EPA/Hannibal Hanschke