2024.04.16., kedd - Csongor
Kecskemét: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

TItkosított mérőórák! Avagy hogyan fűt a magyar nép

frisshirek.hu | 2022. október 29. - 19:46
TItkosított mérőórák! Avagy hogyan fűt a magyar nép
Még csak most kezdődik igazán a fűtésszezon, de kíváncsiak voltunk rá, hogyan spórol a lakosság a fűtésen. Nézzük!

A kormány júliusban jelentette be az energiaválságot, először olyan összegeket mondott, amitől az emberek teljesen kétségbe estek, majd 1 hét elteltével közzétették, hogy a villany ára duplájára, a gáz ára pedig hétszeresére nő. A lakosságot a kormány által meghatározott 210 kw/h fogyasztásig támogatja, míg gáz esetén 110 m/hónap átlagfogyasztásig biztosítja a korábbi kedvezményes árat. A távfűtéses ingatlanokra nem vonatkozik a rezsiár robbanás.  A rendelkezés a vállalkozásokat is érinti, nekik a világpiaci árakat kell megfizetniük, amely egyrészt a csőd szélére sodorhatja a cégeket, másrészt elbocsátásokra kényszerülhetnek, ami odáig vezethet, hogy aki még kibírná fizetni az árakat, az is a teljes létbizonytalanságba kerül.

A teljes kétségbeesés közepette a lakosság hirtelen nagy érdeklődést mutatott az alternatív energiaforrások iránt is, így a napelemek felé is, amit 2022 október 31-el gyakorlatilag megszüntet a kormány arra hivatkozva, hogy a visszatáplált energiát nem bírja el a hálózat. Elgondolkodtató, hogy vajon a rendszer fejlesztésére kellett volna-e költeni milliárdokat stadionok helyett, akkor nem lenne most ez a helyzet.

De térjünk vissza a lakossághoz, mert változatos megoldásokkal oldják meg a fűtési szezont.

A kiskunhalasi K.Roland elmondta: „Villany és fa tüzelés miatt semmivel nem kerül többe a fűtés, mint az elmúlt 3 évben. Le vagyunk szerződve fatelepekkel, így mindent elszállítunk forgácsot, faháncsot, aprófa apritékot. Első körben mindenből apritékot csinálunk és amit nem bírunk elfűteni még átdaráljuk, brikettet gyártunk belőle. Emellé a napelem előállít 40 kW villamosenergiát, apriték kazán mellé 500 l-es puffer, abban még van 12 kW cekász és ahogy kéri a termosztát, úgy húzza ki a pufferből a melegvizet.”

Roland még szerencsés, de nem mindenki tudja megoldani a fűtést ilyen könnyedén.

A lakiteleki M.Csanádtól megtudtuk: „Most dobattam ki 8 db gázkonvektort és egy villanybojlert. Egy új, kombi Baxi kazános fűtésrendszert szereltettem be, nem is merem elárulni, hogy mennyibe került, de meg kellett lépnem ezt a projektet! Viszont pont 2 hete fűtünk reggel/este,  fürdünk, főzünk és eddig 32 m3 gáz fogyott el. Ameddig megvolt a villanybojler, addig csak a havi villanyszámlánk 12-15 ezer Ft volt.”

Csanádéknak igencsak zsebbe nyúlós lett a kényszerű beruházás, azonban van, aki nagycsaládosként belefér a keretbe. Itt megjegyeznénk, hogy a kormánynak érdekes családpolitikája van, mert úgy tűnik ahol 1 gyerek van, ott nyugodtan fázhatnak, ugyanis csak a 3-4 gyerekes családok kapnak magasabb összegű gázárkedvezményt. Ennyit a családbarát kormányról. Félre értés ne essék, nem a nagycsaládosokkal vannak a problémák, inkább azzal, hogy egy gyermek is ugyanúgy számít, nemcsak a 3-4. Őket se kellene az út szélén hagyni.

A soltvadkerti J. Katalin elárulta: „Épp beleférünk a nagycsaládos kedvezménybe, havi 20 ezer a gázszámlánk. Idén pluszba 2 új klímát is felrakattunk- igényelve az otthonelújítási támogatást - így hideg téli estén van alternatív fűtés is.”

De a sok negatív után nézzünk egy kis pozitívat is, aki leleményességével sokat tud spórolni a fatüzelőn. Érdemes követni a példáját, hátha másoknak is megoldást jelenthet.

A kiskunmajsai R. Zsolt megosztotta velünk: „Eddig ingyen jutottam fához, mivel a környék összes Facebook oldalán fent vagyok és mindig volt ingyen elvihető fa! Persze ezzel is dolgozni kell vagy esetleg még darálni is, de ami ingyen van, azért érdemes elmenni!”

A következő válaszadónk egy tanácsot is megoszt a klímákkal fűtöknek:

A csongrádi K.Tamás is elárulta, hogyan fűtenek: „Klímával + H tarifával olcsóbb mint a gáz, de ajánlott megnézni milyet vesz az ember a hatásfok görbe miatt! Ajánlom azokat amelyek -30 fokig vannak!”

A következő két válaszadónk Baján élnek. Egyikük őszintén fogalmazta meg a fűtésre a megoldást, míg a másik viccesen.

A bajai Sz.Ferenc szerint: „El kell zavarni a rendeletet hozókat! Te választottad, le is válthatod, ha finom akarsz lenni. Ő nem finomkodik veled, a zsebét tömi a pénzedből! Csak mondom!”

A szintén bajai H.Mária családja szavazásra bocsátotta a kérdést: „Ma ősszeült a család és 2/3 többséggel megszavaztuk, hogy a mérőóránk állását 5 évre titkosíttatjuk.”

A lakossági véleményekből is jól látszik, hogy bár van, akik alternatív megoldásokkal oldja meg a fűtést, mégis sötét időszak elé nézhetnek sokan, mert nem mindenki tud/tudott nagyobb beruházást megvalósítani, hogy spórolni tudjon.

A kormánynak már évekkel ezelőtt támogatni kellett volna a zöldenergiára való átállását a lakosságnak. A pályázatot, melyben támogatást kaphatott volna a lakosság a napelemek telepítésére novemberre ígérték, hogy meghirdetik, erre váratlanul bejelentették, nemhogy pályázat nem lesz, de október 31-ig van csak lehetőség arra, hogy a megtermelt napenergiát visszatáplálják a rendszerbe. Azok, akik november 1 után csatlakoznának, azoknak javasolták, hogy a megtermelt energiát használják fel. Felmerül a kérdés, mégis hogyan? Egy áltag család reggel elmegy dolgozni, este hazaér, nem fogyaszt annyit, mint amit napközben megtermel a rendszer.

A kérdés az, meddig fogják tudni kifizetni az energiaárakat az emberek? Mire számíthatnak még, amikor elérték, hogy 24 órára ne merjenek előre tervezni? De a válasz benne van a szlogenben is: kinek, mit intézett a kormánya.

 

A kép forrása Pixabay.