2023.06.06., kedd - Cintia, Norbert
Kecskemét: 17o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Élet a Kata-n túl! Vállalkozói tapasztalatok, vélemények

frisshirek.hu, 2022. november 09. - 12:15
Élet a Kata-n túl! Vállalkozói tapasztalatok, vélemények
A Kata-bomba kirobbanása után 2022 szeptemberétől rákényszerültek a kormány szerinti „adócsalók”, hogy más adózási formát válasszanak. Kíváncsiak voltunk rá, hogy több mint 2 hónap elteltével a kisvállalkozók folytatták vagy épp feladták-e tevékenységüket.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Cikkünk megjelenéséhez több kisvállalkozó is megosztotta tapasztalatait, azonban tartva a kormányzati retorziótól, név nélkül osztjuk meg élethelyzetüket.

Az első megkérdezettünk elmondta: Az összes ismerősöm katázott főállásban vagy mellékállásban. Azért lettünk vállalkozók, mert gyerek mellett nem keresett munkaerők lettünk. Ha beteg a gyerek, akkor ezt nem jó szemmel nézik! Hiába a több diploma és tudás, amikor meghallották, hogy van gyerek, senki sem hívott interjúra. Így maradt a kényszervállalkozás. Családbarát tényleg az ország, ezt cinikusan értem természetesen. 

A gyors törvényhozás és az, hogy még a kamara sem képviselte a kisvállalkozókat gyakorlatilag azt mutatja, hogy az államkassza kiürült, és most a katásokból szeretnének nagyot szakítani. Katában mindenki adott számlát! Ma már azt látom, hogy sokszor az üzletekben blokkot sem kapok, nemhogy számlát!  Az ismerőseim akik katáztak, visszamondták a céges megrendeléseket vagy elkezdtek hamarabb teljesíteni, már aki tudott! Egy részük bezárt, mások elmentek főállásba, ismerek olyat, aki inkább elköltözött külföldre vagy a vállalkozása ment külföldre.

Mivel pár hét alatt lehetetlen volt átírni az év elején kötött szerződéseket, így teljesen abszurd helyzet alakult ki! Én személy szerint felmondtam az összes céges megkeresést, mert elegem lett. Éjjel-nappal dolgoztam, hogy felepítsem a vállalkozást. Majd ezt egy éjszakai ócska törvénnyel keresztülhúzták, ami minden, csak nem kedvező! Az átalányadó nekem nem éri meg. 

Aki elérte a 12 milliós határt neki sem hiszem, mivel az áfahatár nem változott! Aki diákként katázott, ellehetetlenült! A nyugdíjasoknak kedvező. De lehet ők fogják újraépíteni az országot. 

Ha átalanyadózó lennék, hiába hajtanék nagyobb ügyfelekre, adóból fizetnék csak többet, de közben én magam elszegényedek! Hangsúlyozom, nem az a gond, hogy adót kell fizetni. Hanem az, hogy sokkal több adót kellene, mint amit kitud 1! ember termelni! Illetve, hogy nem volt felkészülési idő! Senki nem egyeztetett a katásokkal előzetesen és a könyvelőkkel sem! Volt egy kérdőív, amiben a valós véleményt nem volt lehetőség leírni. A számomra rossz és legrosszabb válaszok közül lehetett választani! Ez minden csak nem egyeztetés! 

A könyvelőkre extra adminisztrációt tettek a kata bejelentésekkel kapcsolatban, amit áthárítottak ránk. Ez érthető, mivel plusz feladatuk lett. Mindeközben nekünk nem lett extra bevétel, mivel árat emelni nem tudtunk, céges ügyfelekből kellett volna vagy többet szerezni (ennyi idő alatt egy személyben nem tudok már többet dolgozni) vagy a magánszemélyeknek kellett volna többet szolgáltatni. De ennek meg fizikai határa van! Egy ember nem tud többet dolgozni már!!! 

Katásként 75.000-ret fizettem, emellett öngondoskodásba kezdtem! Tehát egyáltalán semmilyen nyugdíjra nem számítok és nem is számítottam az államtól.

Ha lehetne cégeknek is számlázni az talán előnyösebb lenne a többségnek, de már semmi jót nem várok ettől az irányítástól, ami most van! Ami a jövőt illeti: nincs olyan nap, amikor ne azt tervezném, hogy melyik országba költözzek családostól! Nagy feladat, de megfogom lépni! Idő kérdése!

Itt túlélni mégnagyobb feladat és egyre stresszesebb, nem éri meg. A gyerekemnek meg úgysem lesz itt jövője! A mikro-és kisvállalkozókat gyakorlatilag ellehetetlenítik. A lehetőségek nem előnyösek, ahol tudnak, hátráltatnak, sok az adminisztráció, emellett ember embernek lett a farkasa. Összeugrasztották rendesen a vállalkozókat

A taxisokra persze nem vonatkozik a jogszabály! Az egészségügyi dolgozókat kihagyták ebből a kedvezményből! Szégyen, hogy ilyen helyzetbe hoztak 450.000 katást. A feketepiac most mégjobban beindul! 

Szerintem teljesen átgondolatlan az egész törvénymódosítás! Ha sávosan kellett volna adózni, - úgy hogy bárkinek lehet számlázni, cég ÉS magánszemély! -  kevesebb adminisztrációval valószínűleg több mikrovállalkozó lenne ma. Akik legalább fizetnék az adót (természetesen úgy, hogy pénzünk is maradjon mert jelenleg lassan a kenyérért dolgozunk!)!

Erre rájött még a rezsiemelés, amivel azt a kevés mikrovállalkozót is tönkretették, akinek sikerült megugrani, hogy átalányadózó legyen. Ráfoghatják Brüsszelre stb. De nem az érdekel, hogy ki az oka a jelenlegi helyzetnek, hanem, hogy mi lesz a kedvező megoldása!!!???

Én személy szerint csalódott vagyok, mert az infláció engem sem kímél! Ha még egyszer hoznak egy számomra kedvezőtlen jogszabályt azonnal költözök. Mindegy melyik országban szegényedek el. Magyarországon már nem látok fejlődési lehetőséget!”

Második megkérdezettünk: „Ingatlanközvetítőként dolgoztam 14 éve (most 59 éves vagyok.) Mindig 8 órásként fizettem adót es járulékot. Örültem a KATA lehetőségnek, mert a foglalkozásom olyan, hogy elszámolni dolgokat nem tudok. Ügyfeleim, tulajdonosaim, megbízóim többsége cég.  Család, aki telkeket vásárol, ikerházakat épít rá és szól nekem és más közvetítőknek, segítsük az eladást.

Család, aki lepusztult lakásokat vásárol, felújítja,  szól nekem és... Mivel számlát már nem adhatok ezeknek a cégeknek, nem tudom folytatni a régi KATA-t. A Covid alatt tiltva volt nekünk a munkavégzés, de a 75 ezer Ft-ot továbbra is fizettem.

Covid, háborús helyzet, áremelkedések. Az embereknek most nem a lakásvásárlás az első. Annak érdekében, hogy valamennyi járulékfizetésem legyen, az új KATA-t választottam. Bevétel nélkül más adónem szóba se jöhet. Januárban bejelentkezek munkanélküli segélyre, amikor elérem a 60. évemet kérem a NYES-t. Röviden, engem kivégeztek a KATA-val együtt.”

Harmadik megkérdezettünk története: „Katás vállalkozó voltam. Ápolási segély mellett végzem a vállalkozásomat, ami társasházak közös képviselete-társasházkezelés. Az ápolási segély miatt nem tudok alkalmazottként dolgozni, csak vállalkozóként lehetséges egy kis pénzt keresni az 50 000 forint körüli ápolási segély mellé. Érzékenyen érint a Kata megszűnése mivel átalányadózó lettem, így már könyvelőt is kell fizetem (20 000 forint/hó), viszont, hogy elérjem azt a bevételt ami a Katával volt + házakat kell vállalnom. Itt kezdődik a probléma. Ha több házat vállalok, akkor már nem lesz elég, hogy hétvégén és ünnepnapokon is dolgozom, szabadságra nem tudok elmenni, akkor azoknak a könyvelését ki kell adni könyvelőnek. A könyvelő albetétenként 500 forintot kér +35 000 forintért jön el közgyűlésre. Ha a könyvelést kiadom, akkor viszont még több házat kell vállalnom, hogy nekem is maradjon egy kis pénz, amiből a lehasznált ruhák és cipők helyett másikat veszek. Ha viszont ilyen mértékben dolgozom, mi lesz az ápolttal? Ki fog főzni a családnak és takarítani a lakást? Alkalmazzak hivatásos ápolót? Vegyek fel bejárónőt? Igen ez lenne a megoldás, de miből? Kata megszűnésével egy ördögi kör indult el, aminek nem tudom mikor és hol lesz a vége.”

A fenti élettörténetekből is jól látható, hogy a Kata kivégzése olyan helyzeteket állított fel, melynek következtében egyre több ember gondolkodik a külföldre költözésben. De tényleg a magyaroknak kell elhagyniuk hazájukat, vagy más megoldások is létezhetnek arra, hogy az ország újra a nép kezében legyen?

Fotó forrása Pixabay