2023.06.06., kedd - Cintia, Norbert
Kecskemét: 17o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Hiába nyertek a németek, kiestek a vébéről

frisshirek.hu, 2022. december 01. - 22:30
Hiába nyertek a németek, kiestek a vébéről
Bár Németország 4-2-re győzött Costa Rica ellen a katari labdarúgó-világbajnokság E-csoportjában, a négyszeres bajnok végül búcsúzni kényszerült a tornától.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Több szempontból is sporttörténeti jelentőségű volt a Németország-Costa Rica találkozó:

  • Egyrészt férfi világbajnokságon most először dirigált női játékvezetői hármas; a francia Stéphanie Frappart fújta a sípot, asszisztensei pedig a brazil Neuza Back és a mexikói Karen Diaz voltak.
  • Másrészt a németek kapusa, Manuel Neuer pályafutása 19. vb-mérkőzését játszotta, ezzel pedig rekordot döntött a hálóőrök között. Eddig honfitársával, Sepp Maierrel és a brazil Cláudio Taffarellel közösen állt az élen ebben a rangsorban, egyformán 18 vb-meccsel.

A Japán elleni 2-1-es vereség és a Spanyolországgal szemben elért 1-1-es döntetlen után a németek számára egyszerű a volt recept: csak győzelemmel juthattak tovább – ugyanakkor arra is törekedniük kellett, hogy a lehető legtöbb gólt szerezzék. 

Mindenki tisztában volt vele: amennyiben nem szerzi meg a három pontot, a négyszeres világbajnok Nationalelf ismét már a csoportkör után búcsúzni kényszerül a tornától, mint tette azt négy éve, Oroszországban.

Noha kezdésnek egy 7-0-ás pofonba szaladt bele a spanyolok ellen, Costa Rica megőrizte a továbbjutási esélyeit, miután a második mérkőzésen 1-0-ra legyőzte Japánt. A közép-amerika válogatott a világbajnokságon lejátszott eddigi két meccsén mindössze egyszer találta el a kaput – igaz, az győztes gólt ért...

Az első negyedórában a tétnek megfelelő hévvel állt bele a mérkőzésbe Németország, aminek gyorsan meg is lett az eredménye.

A 10. percben Gnabry játszotta meg Raumot, aki középre adott, vissza a feladónak: Gnabry, aki előtte mindenkit lerázott magáról szép mozdulattal a hosszú alsóba fejelt.

A németek a folytatásban is végig támadtak, de a lehetőségeket nem tudták gólra váltani. Musiala és Gnabry is megduplázhatta volna a német előnyt, de mind a ketten kihagyták a helyzetüket. A fölényükről mindent elmond, hogy félidő végéhez közeledve a kapura lövések száma 10-0 volt nekik, a labdabirtoklás pedig 74-26 százalék a javukra.

Ám a játékrész vége felé már érződött, hogy a tűzzel játszik Németország, játékosai visszavettek a tempóból és jöttek a hibák.

Egy ilyenből Costa Rica még az első negyvenöt percben egyenlíthetett volna, de Neuer bravúrral hárított.

Aztán az 59. percben már a világbajnok hálóőr is tehetetlen volt: egy fejest még védett, de megfogni nem tudta a labdát, ami pont középre pattant ki, Tejeda pedig közelről a kapuba lőtt.

Ekkor – mivel a párhuzamos mérkőzésen Japán már vezetett – Németország visszasüllyedt a csoport utolsó helyére...

A német válogatott nagy erőket mozgósított az egyenlítésért, Musiala a következő tíz percben kétszer is eltalálta a kapufát, de a gól csak nem akart összejönni.

Sőt!

A 70. percben már Costa Rica vezetett: egy szabadrúgás után Neuer kivetődött, elsőre elakadt benne a labda, de a földre eső Vargasról a kapu felé pattant és ki is kötött a hálóban.

Németország erre villámgyorsan reagált.

A 73. percben a közép-amerikai védők nem tudtak felszabadítani, Havertz maradt üresen középen és a kapuba lőtt.

Sorra jöttek a német lehetőségek,

Havertz pedig 85. percben megszerezte a második találatát. Sané tette át neki a labdát a hosszú oldalra, elszakadt a védőjétől és közelről a kapuba passzolt. 

Végül kétgólosra nőtt a német előny

a 91. percben Sané volt önzetlen és Füllkrug elé tálalt, aki közelről a kapuba lőtte a labdát. 

Több találat már nem esett, így a végeredmény

Németország-Costa Rica 4-2

Ez a győzelem azonban mit sem ért a négyszeres világbajnoknak: rosszabb gólkülönbségével a Japán által legyőzött Spanyolország mögött a csoport harmadik helyén végzett, így kiesett.

Az E csoport végeredménye

  1. Japán               3  2 0 1  4-3  6
  2. Spanyolország 3  1 1 1  9-3  4
  3. Németország      3  1 1 1  6-5  4
  4. Costa Rica         3  1 0 2  3-11 3

Fotó: A német Antonio Rüdiger a katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjában játszott Costa Rica-Németország mérkőzésen az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 1-jén. MTI/EPA/Ronald Wittek