2023.01.28., szombat - Karola, Károly
Kecskemét: 1o - 3o
Az ország 19 megyéjében

Irán felülvizsgálja a nők kötelező fejkendőviselési szabályait - az erkölcsrendészetet felfüggesztették

frisshirek.hu, 2022. december 04. - 13:30
Irán felülvizsgálja a nők kötelező fejkendőviselési szabályait - az erkölcsrendészetet felfüggesztették
Irán főügyésze bejelentette, hogy a törvényhozás felülvizsgálja a nők kötelező kendőviselési szabályait – írja a brit The Guardian. Az országban két hónapja zavargások vannak, miután meghalt egy, az erkölcsrendőrség által őrizetbe vett 22 éves nő.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

IRÁNBAN HARMADIK HÓNAPJA TARTANAK RENDSZERELLENES ZAVARGÁSOK, MELYEK TÖBB MINT 400 HALÁLOS ÁLDOZATOT KÖVETELTEK MOSTANÁIG. AZ ENSZ EMBERI JOGI FŐBIZTOSA, VOLKER TURK KÖZLÉSE SZERINT TÖBB MINT 14 EZER EMBERT TARTÓZTATTAK LE A TÜNTETÉSEKKEL ÖSSZEFÜGGÉSBEN.

A teheráni hatóságok korábban bejelentett szándéka szerint 1000 embert nyilvános bírósági tárgyalás keretein belül kívánnak felelősségre vonni a rendszerellenes demonstrációkban való részvételükért, ahol többükre akár halálbüntetést is kiszabhatnak.

A zavargásokat egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini tragikus halála robbantotta ki, akit a nők számra kötelező iszlám fejkendő, a hijab nem megfelelő viselése miatt vettek őrizetbe. Amini a bántalmazások hatására kómába esett, majd nem sokkal ezután szeptember közepén elhunyt - írta meg a Frisshirek.hu.

A hang.hu szemlézte a The Guardián cikkét, amelyben Mohamed Dzsafar Montazeri szombaton jelezte: a parlament és az igazságügyi minisztérium is dolgozik a törvény átdolgozásán, de részletekre nem tért ki. Hozzátette: egy-két héten belül várhatók eredmények. Ebrahim Raisi elnök szintén szombaton egy interjúban arról beszélt: Irán köztársasági és iszlamista alapjai az alkotmányban vannak rögzítve, de

„vannak megoldások arra, hogy az alkotmányt rugalmasan alkalmazzák”.

Felfüggesztik Iránban az erkölcsrendészetet működését

– írja az Al-Dzsazíra, szúrta ki a telex.hu. Ezt Dzsafar Montazeri iráni főügyész jelentette be szombat este a síita vallás legszentebb helyén, Kum városában. Az Isna félhivatalos helyi hírügynökség vasárnapi beszámolója szerint Montazeri azt mondta, „az erkölcsrendészetnek semmi köze az igazságszolgáltatáshoz, és azok szüntették meg, akik létrehozták”.

Fotó: pixabay.com