2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Kecskemét: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Nem érdemes kirándulást tervezni hétvégére: havas eső, hó várható erős széllel, és durva hideg - videóval

frisshirek.hu | 2023. január 20. - 18:40
Nem érdemes kirándulást tervezni hétvégére: havas eső, hó várható erős széllel, és durva hideg - videóval

Csökken a csapadék mennyisége és az esőt havas eső, havazás váltja fel a hétvégén. A hőmérséklet is csökken, visszatérnek az éjszakai fagyok, a csúcsértékek pedig 0 és plusz 5-7 fok között lesznek. Feltámad a szél, amely a Dunántúlon viharossá is fokozódhat - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből. 

Szombaton átmeneti vékonyodások, szakadozások mellett inkább erősen felhős vagy borult időre kell számítani. Reggelig inkább északkeleten, a nap második felében főként az ország délkeleti felén valószínű hószállingózás, kisebb havazás, helyenként havas eső, a Tiszántúlon néhol eső is eshet. Sokfelé megerősödik, a Dunántúlon néhol viharossá fokozódhat az északi, északnyugati szél. A minimumhőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 1, a csúcsérték többnyire 0 és plusz 5 fok között várható.

Vasárnap átmeneti vékonyodások, szakadozások mellett jellemzően erősen felhős, illetve borult lesz az ég. Szórványosan előfordulhat hószállingózás, havazás, főleg az ország keleti felén havas eső, eső is várható. Az északi szél eleinte még többfelé megélénkül. Hajnalban általában mínusz 7, 0, kora délután többnyire 0, plusz 7 fok valószínű - írja az MTI.

Fakidőlésre figyelmeztet több erdőgazdaság

Veszélyes lehet a túrázás hétvégén, mert a felázott talaj és az erős szél miatt könnyebben kidőlhetnek az erdei fák - figyelmeztet több állami erdőgazdaság.

A fataj.hu szaklap pénteken tette közzé az Egererdő Zrt. közleményét, amely szerint a Mátrában és a Bükkben kockázatos a túrázás. A társaság emiatt azt kéri, hogy senki ne menjen hétvégén az erdőkbe.

Lezárják a kékestetőre vezető utat pénteken 19 órától, mert az intenzív havazás veszélyessé tette a környéket - írta meg a Frisshirek.hu.

Az Ipoly Erdő Zrt. azt írta az MTI kérdésére, hogy a széllökések bárhol kidönthetnek nagyobb fákat, de a jegesedés miatt szintén veszélyes az erdei terep. A legveszélyesebb szakaszokat felsoroló közleményüket a honlapjukon és a közösségi oldalon péntek délután közzétették.

Az Északerdő Zrt. az élet- és vagyonvédelmi okokra hivatkozva azt javasolja a kirándulóknak, hogy a következő napokra tervezett túrákat halasszák későbbre. A hétvégén is jelentős csapadékra számítanak, emiatt fák dőlhetnek ki, és ágak törhetnek le - hangsúlyozták.

A Vérteserdő Zrt. szintén óvatosságra int, különösen a meredek, sziklás területeken. Fakidőlés főleg az erős szélben fenyeget, ezért ilyen időben nem javasolják a kirándulást.

A Budapest körüli erdőkben a szurdokvölgyeket, például a Rám-szakadékot helyesebb elkerülni. A kirándulást megduzzadt patakok nehezíthetik a Pilisi Parkerdő Zrt. területén - hívták fel a figyelmet.

A Bakonyerdő Zrt. egyelőre nem zárt le útvonalakat, de szintén óvatosságra intik a kirándulókat. Az erdőknek jót tett a sok csapadék, de a Bakonyban okozhat fakidőléseket - tették hozzá.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. működési területén zúzmara és hó hiányában a jövő hét közepéig nem kell számítani fák kidőlésére és koronatörésre. A kirándulóknak ettől függetlenül érdemes figyelniük a várható szélre, mert az erdőkben csak saját felelősségükre tartózkodhatnak - írtá - foglalta össze az MTI.

"Tegnap a Bakonyban is havazott, így az elmúlt évek legjobb közutas gépkezelője (a magyar és V4 közutas rodeók bajnoka), a pápai Pintér Gergő kollégánk is megfuttatta az új vasat a friss havazásban. Azért is fontosak a gépbeszerzéseink, mert a nagyobb teljesítményű gépekkel hatékonyabban, gyorsabban tudunk dolgozni és a fordulóköreink is érdemben rövidülhetnek" - írja a Magyar Közút instagram-oldalán.

Fotó: Egererdő Facebook-oldala