2023.03.27., hétfő - Emánuel
Kecskemét: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Itt a fordulat: nincs tiltólistán Nagy-Magyarország térképe

frisshirek.hu, 2023. január 27. - 20:50
Itt a fordulat: nincs tiltólistán Nagy-Magyarország térképe

A Nagy-Magyarország szimbólum önmagában nem minősül diszkriminatívnak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A FARE nem döntéshozó szerv, a nemzetközi mérkőzésekre kilátogató ellenőreink legfeljebb javaslatokkal élhetnek az UEFA felé és tevékenységüket is az európai szövetséggel közösen végzik, annak felügyeletével, azt kiegészítve

– nyilatkozta a Magyar Jelennek Jósa Bálint, az Európai Labdarúgó-szövetség rassziszmus elleni tagozatának (Football Against Racism In Europe – FARE) elnökségi tagja.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a FARE álláspontjára hivatkozva közölte: a jövőben sem a magyar válogatott, sem a klubcsapatok nemzetközi mérkőzéseire nem lehet bevinni nagy-magyarországos zászlókat és molinókat. A szövetség elnöke, Csányi Sándor ennek kapcsán arról beszélt, nem jó hazafi, aki a zárt kapus büntetést kockáztatja.

Ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is keményen bírálta a FARE tagjait, mondván

fogalmuk sincs a történelemről, ha a magyar futballválogatottat azért jelentik fel, mert mérkőzésén nagy-magyarországos zászlók jelennek meg.

Jósa Bálint azonban a hvg.hu szemléje szerint azt mondta: hiába mutogat az MLSZ a FARE-re, hiszen a szervezet megítélése szerint a Nagy-Magyarország szimbólum önmagában nem minősül diszkriminatívnak. A szervezet 2016-os katalógusában valóban

ott van a vitatott jelképek között a történelmi Magyarország térképe, „de csak akkor, ha más, súlyosabb szimbólumokkal, például nyilaskereszttel, árpádsávos zászlóval, önkényuralmi jelképekkel együtt jelenik meg”.

Nem véletlen, hogy az UEFA még egyszer sem büntetett miatta, pedig évtizedek óta gyakori vendég a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein

– fűzte hozzá Jósa Bálint.

Újságírói kérdésre azt is elmondta: fogalma sincs, hogy Csányi Sándor, az MLSZ elnöke miért beszélt arról, hogy az UEFA-nál és a FARE-nél is tiltólistán szerepel ez a szimbólum. A FARE elnökségi tagja hozzátette: abszurdnak tartja ezt a kijelentést.

Illusztrációs fotó: Facebook/Az MLSZ oldala