2023.03.27., hétfő - Emánuel
Kecskemét: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportját a francia, a holland és a román külügyminiszter

frisshirek.hu, 2023. január 27. - 17:26
Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportját a francia, a holland és a román külügyminiszter

Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportjának kiképzőközpontját pénteken Catherine Colonna francia, Wopke Hoekstra holland és Bogdan Aurescu román külügyminiszter az erdélyi Nagysinken, ahol - a román és más nemzetiségű katonákkal együtt - több száz francia és holland katona teljesít szolgálatot.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Aurescu a katonák előtt mondott beszédében köszönetét fejezte ki Románia NATO-szövetségeseinek, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára reagálva katonákat küldtek a szövetség keleti szárnyára, ezzel is egyértelművé téve, hogy a tagállamok közösen és eltökélten védik a NATO területének minden centiméterét.

A nagysinki támaszponton állomásozó francia katonák nagy része a napokban tért vissza a moldovai és ukrán határ közelében fekvő Smardan lőtéren megrendezett hadgyakorlatról, ahol mintegy hatszáz francia katona, kétszáz páncélos - köztük a tavaly ősszel Romániába áthelyezett francia Leclerc tankok - részvételével tartottak éleslövészetet, hogy ellenőrizzék, milyen gyorsan tudnának adott esetben a NATO-tagállamok egy megtámadott társuk segítségére sietni.

Catherine Colonna francia külügyminiszter a kelet-ukrajnai Odessza kikötővárosban, illetve a Moldovai Köztársaságban tett látogatása után érkezett Romániába - írja az MTI.

A NATO - francia parancsnokság alatt működő - romániai harccsoportját tavaly májusban hozták létre azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével, melyeket az Ukrajna elleni orosz támadást követően az ún. Reagáló Erők részeként vezényeltek Romániába.

Románia schengeni övezetbe történő felvételéről is egyeztetett a román és holland külügyminiszter

A nagysinki támaszponton tett közös látogatás előtt a román külügyminiszter kétoldalú megbeszélést is folytatott holland kollégájával, amelyen elsősorban a holland és osztrák vétó miatt meghiúsult román és bolgár schengeni tagfelvételről egyeztettek a felek.

Az erről kiadott román külügyi közlemény szerint Hoekstra megerősítette, hogy Hollandia támogatja Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe, Aurescu pedig azt ígérte, hogy - bár nem ért egyet a két téma összekapcsolásával - Románia mindent megtesz azért, hogy eloszlassa Hollandia és Ausztria illegális migrációval kapcsolatos aggályait.

A francia, a holland és a román külügyminiszter péntek délután Bukarestben folytatja egyeztetését, amelyről közös sajtótájékoztatót tartanak.

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement