2023.03.27., hétfő - Emánuel
Kecskemét: 7o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Azonosítottak egy 17. századi hajóroncsot Anglia partjainál

frisshirek.hu, 2023. január 28. - 07:30
Azonosítottak egy 17. századi hajóroncsot Anglia partjainál

Az angol-holland háborúban elsüllyesztett, 17. századi holland hadihajóként azonosították régészek és történészek azt a hajóroncsot, amelyet 2019-ben, 32 méter mélyen fedeztek fel nem messze a kelet-angliai Sussex partjaitól.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az "Eastbourne-i rejtélyes roncs" néven emlegetett hajóról már akkor kiderült, hogy a 17. században süllyedt el, valódi történetére azonban csak hosszadalmas kutatás után derült fény - számolt be róla a The Guardian brit napilap a honlapján.

Az 1672-ben elsüllyedt hajó a Klein Hollandia nevet viselte, és névadó országa oldalán harcolt a második angol-holland háborúban. A hadihajó biztosította a Smyrna nevű flotta útját a Földközi-tengerről a La Manche csatornán át Hollandia felé, amikor az angol Isle of Wight szigeténél a Sir Robert Holmes vezette angol flotta rájuk támadt. A harcban a Klein Hollandia parancsnoka, Jan van Nes életét vesztette, a sérült hajó pedig a fedélzetén folyó harcok következtében elsüllyedt. Az angol hajóraj rajtaütésére a harmadik angol-holland háború casus bellijeként hivatkoztak.

A roncsra már 2015-ben, vízrajzi felmérések során következtettek, így 2019-ben már hivatásos és önkéntes búvárok merültek le és gyűjtöttek össze a tengerfenékről tárgyakat. A hajó maradványait dendrokronológiai módszerrel is vizsgálták, ennek segítségével tudták meghatározni a hajótestet alkotó faanyag korát.

A kutatást a Historic England örökségvédelmi szervezet a hollandiai Kulturális Örökségvédelmi Ügynökséggel (RCE) és a brit régészeti egyesülettel, a Nautical Archaeology Society-val közösen végezte. A szervezetek közlése szerint a tengerfenékről a felszínre hozott tárgyak "figyelemreméltó" állapotban vannak, a leletek a "legszigorúbb védelmet" kapják.

A The Guardian videót is megosztott a búvárok tevékenységéről. A beszámolók szerint az olasz agyagedények és márvány csempekockák mellett ágyút is találtak, de a hajótest nagy részét is megőrizte a tenger.

fotó: The Guardian videójából vágva.