2023.03.27., hétfő - Emánuel
Kecskemét: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Cseh államfőválasztás - Folytatódik a voksolás

frisshirek.hu, 2023. január 28. - 10:30
Cseh államfőválasztás - Folytatódik a voksolás

Folytatódik szombaton a csehországi elnökválasztás második fordulója, amelyben eldől, hogy Petr Pavel nyugalmazott tábornok, vagy Andrej Babis volt kormányfő lesz az utódja Milos Zemannak, akinek második mandátuma március elején lejár, és harmadik ciklusra nincs törvényi lehetőség.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A két jelölt közül az győz, aki megszerzi a leadott szavazatok egyszerű többségét.

A választási helyiségek reggel nyolckor nyíltak, és délután kettőig lesznek nyitva. A voksolás eredményét a cseh statisztikai hivatal a  késő délutáni órákra ígérte.

A választások iránti érdeklődés magas. Pénteken, a voksolás első napján átlagban 40-50 százalék között mozgott a részvétel, sőt számos helyen az ötven százalékot is meghaladta

- derült ki a statisztikai hivatal kimutatásából.

A vezető cseh politikusok, Milos Zeman államfő, Petr Fiala kormányfő, illetve a két jelölt már péntek délután leadták szavazatukat.

Öt éve a második körben 66,6 százalékos volt a részvétel, két hete, az idei első fordulóban a választók 68,24 százaléka járult az urnákhoz. A szombati prágai sajtó arra számít, hogy a részvétel a két héttel ezelőtti arányokat is meghaladja.

Rendbontásokról, incidensekről nem érkezett jelentés.

fotó: Prága, 2023. január 27.
Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottsága volt elnöke, független elnökjelölt (b) és Andrej Babis volt kormányfő rádiós vitában vesz részt a kétnapos cseh elnökválasztás második fordulójának első napján, 2023. január 27-én Prágában. A cseh államfői poszt megszerzéséért Andrej Babis volt kormányfő és Petr Pavel indul.
MTI/EPA/Martin Divisek