2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Kecskemét: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Látványos gyémántpor-halóról készültek fotók az Alacsony-Tátrában

frisshirek.hu | 2023. január 28. - 08:00
Látványos gyémántpor-halóról készültek fotók az Alacsony-Tátrában

Káprázatos gyémántpor-halóról készültek felvételek az Alacsony-Tátrában lévő síterepen.

Az egyik leglátványosabb légköroptikai jelenségek közé tartozó gyémántpor-halókról kapott fotókat az időkép.hu az Alacsony-Tátrában lévő jasnai síterepről.

A gyönyörű fényjelenséget a sípályák fölött lebegő milliárdnyi apró jégkristályon megtörő napfény hozza létre - írja Varga Sándor meteorológus.

Ebben az esetben a Nap körül a szokásos egyetlen karika helyett több koncentrikus kört látunk. Ezek a gúlakristályos halók, melyek ritkaságnak számítanak a légköroptikai jelenségek között.

A gúlakristályok formájuknak köszönhetően ritkán vesznek fel egységes elrendeződést, mivel könnyen elbillennek a légmozgás hatására, így legtöbbször a szabálytalan elrendeződés által okozott gyűrűket figyelhetjük meg. Ezek sugarai változatosak, köszönhetően annak, hogy itt a kristály lapjai sokkal többféle szöget zárhatnak be egymással, mint a klasszikus hasáb alakú kristályok esetén.

A leggyakoribb sugárméretek ezen halók esetében: 9°, 18°, 20°, 23°, 24° és 35°. Mivel a jelenséget kialakító fátyolfelhőzet - esetleg gyémántpor - gyakran tartalmaz klasszikus hasábkristályokat is, így általában jelen van a közönségesebb 22°-os haló is, sőt általában fényesebb, mint a gúlakristályos társai. A kristályok gyakran nem teljesen szabályosak, egyes lapok mérete arányaiban nagyobb lehet, más lapok pedig kisebbek vagy akár el is tűnhetnek, ezáltal befolyásolva, mely halók jelennek meg, ritka az az eset, amikor mind jelen vannak.

fotó: Időkép