2023.03.27., hétfő - Emánuel
Kecskemét: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Szerb politikusokat szankcionál az Egyesült Államok a délszláv háborús perek idején elkövetett korrupció miatt

frisshirek.hu, 2023. január 28. - 09:00
Szerb politikusokat szankcionál az Egyesült Államok a délszláv háborús perek idején elkövetett korrupció miatt

Korrupció miatt az Egyesült Államok büntetőintézkedéssel sújtott két korábbi szerb parlamenti képviselőt és egyikük fiát - közölte az amerikai külügyminisztérium pénteken.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A külügyi szóvivő közleménye szerint "jelentős" korrupciós cselekmények miatt vonták szankció hatálya alá a szerb nemzetgyűlés két korábbi tagját, Verica Radetát és Petar Jojicot.

Az amerikai indoklás szerint

a két politikus még a törvényhozás tagjaként megvesztegetett és megfélemlített az egykori Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszék elé beidézett tanúkat annak érdekében, hogy vallomásukkal ne szolgáltassanak terhelő bizonyítékot a Szerb Radikális Párt elnöke, Vojislav Seselj ellen.

Seseljt 2016-ban a hágai nemzetközi törvényszék bizonyíték hiányában minden vádpont alól felmentette, majd az ENSZ fellebviteli bírósága 2018-ban a délszláv háború idején játszott szerepéért mégis bűnösnek találta, és emberiesség ellen elkövetett bűnök miatt 10 év börtönre ítélte.

Az amerikai külügyi szóvivő, Ned Price közleménye szerint a két korábbi szerb parlamenti képviselő cselekedetei akadályozták a hágai törvényszék jogi eljárását, ami az Egyesült Államok nemzeti érdekeit érintette. Az amerikai intézkedés érinti Petar Jojic felnőtt korú fiát, Gojko Jojicot is.

Az Egyesült Államok továbbra is kiáll minden szerb állampolgár mellett a demokrácia és jogállamiság támogatásában, valamint ösztönzi azok elszámoltatását, akik a közhatalommal saját személyes haszonszerzésük érdekében visszaélnek - olvasható a külügyi dokumentumban.

fotó: wikipedia