2024.03.01., péntek - Albin
Kecskemét: 12o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Borkai neve a közgyűlési előterjesztésbe sem került be, Szijjártó lett Győr díszpolgára

frisshirek.hu | 2023. február 21. - 16:59
Borkai neve a közgyűlési előterjesztésbe sem került be, Szijjártó lett Győr díszpolgára

– Bár a szexbotrányába belebukó Borkai Zsolt volt polgármester is szóba jött Győr új díszpolgáraként, végül a neve a közgyűlési előterjesztésbe már nem került be – írta meg a Telex. Helyette Szijjártó Péter külügyminiszter kapta a címet, aki Dézsi Csaba András, a város fideszes polgármestere terjesztett fel, a kormánypárti többségű önkormányzat pedig ezt meg is szavazta.

Borkai Zsolt szerint megérdemelné Győr város díszpolgári címét, és nem foglalkozik azokkal a véleményekkel, amelyek szerint nem méltó rá, írta meg a Frisshirek.hu.

„Ha nagyképűen is hangzik, azt gondolom, már csak olimpiai bajnokként is megérdemlem a díszpolgári címet. Nekem ez a szeretett városom, győri voltam, vagyok és leszek” – írta meg Borkai kijelentését a Blikk nyomán a Telex.

A lap szerint aktív politikusnak eddig még nem adtak díszpolgári címet Győrben, Szijjártó és Dézsi baráti kapcsolata helyben közismert. De ezen kívül a döntéshez végül az alábbi szempontok is vezettek:

Szijjártó esetében az indoklásban ezek szerepeltek:

  • Hitt benne és sokat tett a győri Széchenyi István Egyetem modernizálásáért.
  • A győri gazdasági élet szereplőivel, nagyvállalataival kiváló kapcsolatot ápol, az Audi és a győri iparfejlesztés elkötelezett támogatója.
  • Jelentős szerepe volt abban, hogy Győr ipara stabil tudott maradni a Covid-19 járvány idején is.
  • Sokat tett a bencés gimnáziumért (ahová járt egykoron), s annak felújítási munkálataiért.
  • Különösen szívén viseli Győr sportját.
  • A kezdetektől kiáll az üldözött keresztények mellett szerte a világban, védelmezi a keresztény értékeket, jó kapcsolatot ápol egyházi vezetőkkel.

A külügyminiszter március 15-én veheti át a kitüntetést.

Fotó: Dézsi Csaba Facebook-oldala