2023.06.06., kedd - Cintia, Norbert
Kecskemét: 17o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Végre megújulhat a jászapáti romos állapotú zsinagóga

frisshirek.hu, 2023. március 26. - 10:25
Végre megújulhat a jászapáti romos állapotú zsinagóga

A romos kis jászapáti zsinagóga egy régi világ már-már egyedüli hírnöke. Egy közösségé, amely valaha nagy szolgálatot tett mind a Jászságnak, mind a régi-új vármegyének, mégis szinte írmagjával együtt elveszett. Csak ezek a kövek maradtak az egykori virágzó jászsági zsidóságból, és a torzón maradt épület egy helyrehozhatatlan tragédiára emlékeztetett bennünket. Most azonban egy enyhe gyógyír érkezik erre a mélyen tátongó sebre. Végre megújul a jászapáti zsinagóga. A helytörténeti jelentőségű alkalomból a város könyvtára a jászapáti zsidóságról, zsinagógáról gyűjt fényképeket, dokumentumokat, az anyaggyűjtés április 30-ig tart.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Jászapáti Városi Könyvtár a közösségi oldalán közzétett felhívásban azt kéri, hogy akinek a birtokában fellelhetők ilyen fotók és írásos anyagok, juttassák el azokat e-mailen vagy személyesen az intézménynek. Mint írják, másolat készítése után a dokumentumok visszakerülnek a tulajdonosukhoz.

A beérkezett dokumentumokat a könyvtár helytörténeti részlegében helyezik el,

illetve felhasználják a Dósa utcában található régi zsinagóga épületének rekonstrukciója során.

A helyi önkormányzat 150 millió forint támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázaton a jelenleg önkormányzati tulajdonban levő régi zsinagóga felújítására

- mondta el Farkas Ferenc, a több mint nyolcezer-háromszáz lakosú Jászapáti polgármestere az MTI-nek elmondta. A tervek szerint kívül-belül rekonstruálják az épületet, valamint korhű berendezésrészleteket és rendezvénytermet alakítanak ki.

Kiss Erika A jászsági zsidóság emlékeiből című könyve szerint a jászapáti zsinagóga 1854-ben épült. A holokauszt után az épület nem funkcionált tovább zsinagógaként, az 1950-es évek elején eladták azt a Jászapátin működő vasipari kátéesznek, amely raktárnak használta, majd egy vállalkozó vásárolta meg szintén raktározás céljára. Később a most sikeresen pályázó önkormányzat tulajdonába került az ingatlan - ismertette az MTI.

A jászapáti zsinagóga értéke

A frisshirek.hu-n arról éppen az elmúlt hetekben számoltunk be, hogy a még ép állapotú jászapáti zsinagógáról készült fotó egy véletlenségből Izraelben bukkant elő. A magyar ajkú kivándoroltak által létrehozott civil múzeumban az észak-izraeli Tzfat-ban.

Bár a Jászságban a zsidóság a múlt századfordulón a lélekszámát tekintve kevésbé képviseltette magát, mégis fontos szerepet játszottak közösségünk és gazdaságunk modernizálásában. Ahogy arról Csősz László tanulmányában beszámolt, hozzávetőlegesen összesen 2100 fő élhetett körünkben. Zsinagógája azonban csak Jászberényben és Jászapátin volt.

A jászapáti zsinagóga páratlanságát az adja, hogy megmaradt.

Szomorú kijelentés ez. Egy valaha virágzó és térség számára nagy szolgálatot tevő közösségről, hogy két legfontosabb épülete közül az egyiket lerombolták, míg a másik sem tölti már be eredeti funkcióját, hanem évtizedek óta romosan és üresen áll. A közösség, amely ugyanis nap mint nap használta, elveszett, megsemmisült. Az egyik utolsó túlélő, Lazsányi Klári néni pár évvel ezelőtt hunyt el.

Képzeljük csak el ezt másképp!

Szent István királyunknak hála kezdetben minden tíz faluba emeltetett templom, de azóta valójában nincs olyan falu, ahol nem állna egy keresztény vallási épület. Évszázadok óta ezek adják a települések és közösségek identitását. A falvak és városok polgárai sokszor saját kézzel emelték azt, és valaha a családok együttes erővel teremtették elő a szükséges anyagi fedezetet is -

nem ám az állam, sem nem uniós pénzből épültek a díszes boltívek és készültek a sokszor páratlan műalkotások!

Fotó: Lukácsi Katalin

Akkor is fontos épületek templomaink mind a mai napig, ha rendeltetésük szerint alig használjuk őket, és szentmisére/istentiszteletre alig-alig járunk. És képzeljük el, hogy mondjuk egy borzasztó tragédia hatására a Kárpát-medencéből megfogyatkozna a magyarság, akárcsak mint a török korban. Akkor a templomaink, amelyek nélkül ma el se tudnánk képzelni az ország látképét, városaink és falvaink utcáit, közösségeink életét, egy ideig romos állapotban állnának, majd vagy más funkciót keresnének a számukra, vagy fedezet híján hagynák rommá válni azokat.

Ez történt a vidéki zsidósággal Magyarországon, amelynek veszteségét talán soha nem fogjuk tudni fel- és megbecsülni.

Ezért is páratlanul fontos, hogy a jászapáti zsinagóga megmaradt, és végre megújul!

A fotókat a szerző készítette a jászapáti zsinagógáról 2019-ben. A kiemelt képen háttérben a jászapáti kéttornyú katolikus templom.