2023.06.06., kedd - Cintia, Norbert
Kecskemét: 17o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Hegyke, a zalai zászlósbor!

Szabó Orsolya, 2023. március 24. - 20:15
Hegyke, a zalai zászlósbor!

Megtörtént a hivatalos borbírálat, a tavaly bemutatott zalai közösségi bormárka 2022-es évjáratát már hat zalai pince patackozhatja. A Hegyke ezzel elindul országhódító útjára: a résztvevők célja ugyanis nem kevesebb, mint a magyar borszeretők szívének elnyerése, a titokzatos Zalai Borvidék népszerűsítése.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A hévízi NaturMed Hotel Carbonában megrendezett eseményen a 20 mintát annak alapján rangsorolták, hogy melyek felelnek meg leginkább az elképzelésnek, a küldetésnek, amit az összefogásban résztvevők megálmodtak. A szakmai zsűri döntésének megfelelően a mezőnyből a Cezar Pincészet, a Dóka Éva Pincészet, a Kányaváry Borbirtok, a Keszler Birtok, a Mándli Pincészet és a Tóth Pince lett jogosult a különleges tétel forgalomba hozatalára.

A Hegyke márkát lelkes zalai borászok összefogása hívta életre, kifejezve elhivatottságukat a termőtáj, és az itt folyó szőlészeti, borászati munka iránt; valamint hitüket abban, hogy ezeket az értékeket érdemes a nagyvilággal is megismertetni. A Hegyke ízig-vérig zalai, illatában, ízében ötvözi a helyi szőlőfajták legmegkapóbb tulajdonságait: egy friss, üde, lendületes, mégis komplex fehér cuvée bor, amely felteszi a Zalai Borvidéket a hazai borszeretők térképére. Nem prémium tétel – mert nem is akar az lenni. A Hegyke egy jól iható, szerethető, széles közönségnek szóló bor, amely remek választás könnyű ételek mellé, baráti beszélgetésekhez, hétköznapokhoz, nyári ünnepekhez.

A házasításnak, összetételét tekintve, bizonyos szabályoknak meg kell felelnie; a legfontosabb, hogy tisztelegjen a zalai szőlőnemesítési hagyományok, elsősorban Dr. Bakonyi Károly munkássága előtt. Tartalmaznia kell tehát az e körbe tartozó fajták (Cserszegi fűszeres, Korona, Nektár, Pátria, Rozália) valamelyikét. Emellett adott egy kellő mozgástér is, ami egyrészt teret ad az egyéni kreativitásnak, másrészt biztosítja, hogy minél több zalai borászat csatlakozhasson az összefogáshoz. A kezdeményezés ugyanis nyitott – cél, hogy évről évre egyre több pincében készüljön Hegyke.  

Az első, 2021-es évjáratot két borászat, a Dóka Éva Pincészet és a Keszler Birtok palackozta. A tétel, illetve a márka iránti érdeklődést jól mutatja, hogy mindkét pincében elfogyott a teljes készlet. Tarsoly Róbert, a zalaszentgróti Dóka Éva Pincészet borásza elmondta: „Zala egy csodálatos, felfedezésre váró borvidék, fantasztikus természeti adottságokkal, rengeteg meglepetéssel! Közösségi bormárkánkat azért álmodtuk meg és indítottuk útjára, hogy a Hegyke országszerte megismertesse, megszerettesse a zalai bort. Nagy öröm ezért, hogy idén már hatra nőtt a palackozó borászatok száma.”

Fejérvári Gergely borszakíró, a minták egyik bírálója kifejtette: „a Zalai Borvidék „hegykéi”, vagyis a szőlődombok, végtelenül kedélyesek, emberi léptékűek, beláthatók. Ehhez híven a Hegyke sem akar hatalmas lenni. Ez persze nem jelenti, hogy a kezdeményezés ne lenne ambiciózus, mert az, de reális célkitűzései vannak, és azokat meg is tudja ugrani.” Hozzátette: „Különösen szimpatikussá teszi a Hegykét, hogy senkivel nem akar versenyezni, hanem egy képet mutat a Zalai Borvidék arcáról. A közösségi bor üzenete mindenkinek szól: gyere le Zalába, kóstold meg, milyen különlegességeket találsz nálunk!”

A hivatalos bírálaton nyertes borászatok rövidesen piacra vezetik saját tételeiket. A 2022-es zalai zászlósborral a pincék saját értékesítési csatornáin, illetve kiemelt viszonteladóinál találkozhat a közönség.

További információ: https://zalabor.hu/

Forrás és fotók: Hetyke sajtótájékoztató