2023.06.06., kedd - Cintia, Norbert
Kecskemét: 17o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Teljes pompájában nyílik Zala csodája, a kockásliliom

Tóth László, 2023. március 26. - 19:20
Teljes pompájában nyílik Zala csodája, a kockásliliom

Újra lesz Kockásliliom Fesztivál a zalaszentiváni futballpálya mellett! Idén már negyedik alkalommal rendezik meg a programot.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Ezerszámra nyílik Zala megyében a mocsári kockásliliom, amelyet 2016-ban az év vadvirágának választották.

Zala-völgy rétjein, Zalaegerszegtől Zalaszentgrótig 35 km-en általánosan jellemző, Kehidán, a Zala folyó öntésterületein éppen most mutatja meg csodás virágát.

Minden évben nagy várakozás előzi meg a mocsári árterek ritka kockásliliomjainak (Fritillaria meleagris) nyílását a zalai falvakban. Olyan törékeny, szépséges tüneménye ez a lápi vidéknek, amire külön készülnek a helyiek. Aki csak teheti fotózza, keres, kutat.

A kockásliliom, vagy ahogy népies nevén még hívják: Bébic virág, Réti kisasszonyka vagy Szerencsemák, Lázár harang, nem csak hazánkban, hanem a nagyvilágban is csak nagyon-nagyon ritkán fellelhető.

A mélyrétek, öntésterületek egyedülálló csodája, amely ún. „vöröskódos” védelem alatt áll. Európában – főleg Közép- és Délkelet-Európában – található meg, de általában csak szórványosan. A rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti. Viszont egy szomszédos országunk mély, vizenyős völgyeiben szintén megtalálható, méghozzá Horvátországban.

Ott annyira tisztelik ezt a virágot, hogy még a nemzeti zászlójukba is belefoglalták a virág felületén látható piros-fehér kockákat.

A mocsári kockásliliom hazánkban védett, eszmei értéke: 50 ezer Ft,

szóval nem érdemes letépni, inkább a természetben gyönyörködjenek benne.

Kehidakustányban szintén igen nagy tiszteletben áll a növény. A helyiek büszkén mondják, hogy a Jó Isten ezt tűzte az itt élők „kalapjára”, jutalmul a természet iránti szeretetükért és megbecsülésükért.

Nos, egy kezünkön megszámolható, hogy hol lehet még fellelni Magyarországon. Aki nem járatos a vidéken, és nem piszkítaná be magát, feleslegesen kószálva órákat az ilyenkor néha vizes dombokon és erdőkben, érdemes becsatlakoznia valamelyik kockásliliom kereső túrához, amelyeken mindig tuti a siker.

Fesztiválok is kötődnek a virághoz:

Zalaszentivánon idén április 15-én, szombaton ünneplik ismét a zalai csodavirágot.

A színpadon fellépnek:
- Füles Mackó óvoda ovisai,
- a zalaegerszegi Tavaszi Szél Kulturális Egyesület dalcsokorral és egy bóhozatttal készül,
- a Gutorföldei Nóta és Népdalkör pedig katona dalokat énekelnek.

A fesztivált, mint mindig, a TMK Rock Band élő koncertje zárja.
13 órától Ambrus Attila egyedi kerámiaival vár minden kedves érdeklődőt termékeivel.
Természetesen idén is lesznek délutáni programok gyerekeknek:

-ugrálóvár kicsiknek,
- nagyobbaknak pónilovaglás,
- arcfestés-csillámtetkó.
A liliom élőhelyének megtekintése idén sem maradhat el, méghozzá túravezetővel, úgyhogy túrára fel!
A rendezvény alatt a Göcsej Motorosai GMMG szebbnél szebb motorokkal kápráztatja el a közönséget.
A programok alatt természetesen becsületkasszás ételfogyasztásra is van lehetőség: a Margaréta Nőegylet Klub jóvoltából finom lángost, a zalaszentiváni Cseperedő Bölcsőde jóvoltából palacsintát, a Fecske Csapat Természetjáró Egyesület által pedig a gulyáslevest fogyaszthatják!
Ha elromlana az idő,  a fesztivál elmarad, az esőnapot  2023. április 22-re tűzték ki a szervezők.
A koncert végére érdemes ott maradni a résztvevőknek, mivel 19:30 órától tombolahúzás lesz, melynek fődíja 3nap/2éj 2 fő részére wellness utalvány!
Fotó: Pixabay