2024.04.16., kedd - Csongor
Kecskemét: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Leállítja három atomreaktorát Németország

Sztipán Orsolya | 2023. április 11. - 16:00
Leállítja három atomreaktorát Németország

Korábban a berlini kormány azt tervezte, hogy három, még működő atomreaktorát leállítja, ám végül megváltoztatta az elképzelését, és továbbra is működhettek. A német zöldek kis híján sokkot kaptak a döntéstől, most azonban fellélegezhetnek: április 15-én végleg kihúzzák a reaktorok csatlakozóit.

Komolyan veszi Németország a 2022-ben meghozott döntést, amely az atomenergia fokozatos megszüntetéséről szól. A 2011-es fukusimai katasztrófa után Angela Merkel a folyamat felgyorsítását szorgalmazta, ezt követve hozta meg döntését most a jelenlegi német kormány is.

Arra készül, hogy a hónap közepén, április 15-én,

leállítja a még működő, három reaktorát is annak érdekében, hogy bebizonyítsa, a zöld átállás atomenergia nélkül is sikerülhet.

Ez azt jelenti, hogy a Baden- Württembergben működő atomerőmű, amely Neckar-tó mentén, Stuttgart közelében található, megszűnik működni, csak úgy, ahogyan a holland határ mentén felépült két másik is: a bajor Isar 2, illetve az Emsland komplexum- írja az euronews.com

Európa legtöbb országa az atomenergiára alapozva kezeli az energiakérdést, Németország másként tesz. A volt kancellár a fukusimai katasztrófa idején így fogalmazott:


 még egy olyan csúcstechnológiás országban sem, mint Japán, az atomenergiával kapcsolatos kockázatokat nem lehet 100 százalékosan ellenőrizni

Az orosz-ukrán háború erősen megkérdőjelezte az energiafüggőség fenntarthatóságát, és mivel Moszkva elzárta Németországot az orosz gáztól, utóbbi a legrosszabbtól tarthatott: nemcsak a gyárak leállásától, hanem a hideg évszak alatti fűtésnélkülésig sötét rémképét is felvázolták.

A témával kapcsolatban a frisshirek.hu így írt korábban.