2023.10.03., kedd - Helga
Kecskemét: 15o - 17o
Az ország 19 megyéjében

600 millióból fejlesztett Ballószög

Tóth Rózsa | 2023. április 21. - 17:04
600 millióból fejlesztett Ballószög

A község független polgármestere küldetésének tekinti az alapfokú nevelési szolgáltatások biztosítását, ezért felépítettek egy két csoportszobás, 28 férőhelyes bölcsődei intézményt. Emellett csapadékvízgyűjtő- és elvezető hálózat, forgalomcsillapító csomópont, buszöböl és iskolai érkező is épült. Nem állnak le a fejlesztéssel, a közeljövőben a Karácsonyi óvodánál alakítanak ki gyalogátkelőhelyet.

Bölcsőde, csapadékvízgyűjtő és -elvezető hálózat, forgalomcsillapító csomópont, buszöböl, valamint iskolai étkező is épült Ballószögön pályázati támogatással, csaknem 600 millió forintból - közölte a település polgármestere az MTI-vel. Somogyi Lajos (független) elmondta: az önkormányzat "küldetésének tekinti, hogy a szükséges alapfokú nevelési szolgáltatásokat biztosítani tudja a község minden lakójának". A hiánypótló bölcsőde kialakítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán csaknem 340 millió forint európai uniós támogatást nyert el a település.

A beruházás során egy két csoportszobás, 28 férőhelyes intézményt építettek fel, az alsó szinten öltözővel, gyermekmosdóval és főzőkonyhával. Az épület tetőterében vezetői szobát, mosó- és tárolóhelyiségeket, felnőttöltözőt alakítottak ki. Jelenleg a bölcsőde engedélyeztetési eljárása zajlik. A nagyközség 78 millió forint, szintén uniós támogatásból fejlesztette csapadékvíz-hálózatát, továbbá azt új gyűjtő- és elvezető hálózattal egészítette ki.

A polgármester közölte, a fejlesztés eredményeként a csapadékvíz nagyobb része a területen marad, azt helyben szikkasztják, így kevésbé terhelve a 600 köbméter víz tározására alkalmas befogadót. Somogyi Lajos arról is beszámolt, hogy a Belügyminisztérium egyedi döntés alapján a nagyközségnek 100 millió forint támogatást biztosított a Kossuth Lajos Általános Iskola étkezőjének kialakításához, amelyhez az önkormányzat 30 millió forint önrészt adott. A támogatásból konyhai eszközöket is beszereztek és berendezték a bölcsődei főzőkonyhát.

A polgármester azt is elmondta: a közelmúltban elkészült a Bem utca és a Dózsa György utca találkozásánál lévő forgalomcsillapító csomópont, hogy az elmúlt években felépült új településrészen élők is biztonságosan közlekedhessenek. Ballószög pályázata három részből állt össze, ezek célja a fenntartható közlekedésfejlesztés, valamint egy multifunkciós sportpálya és egy rendezvényház építése. Az előbbi keretében épült meg a csomóponton kívül egy autóbusz-megállóhely is. A kivitelezésre 46,7 millió forintot nyertek el.

A közlekedésfejlesztést újabb csomópont kiépítésével folytatják, a Karácsonyi óvodánál pedig gyalogátkelőhely kialakítását tervezik. A rendezvényház építését is szeretnék még ebben az évben megkezdeni, jelenleg a tervezés zajlik.

Fotó: Ballószög Község Önkormányzata Facebook oldal