2024.03.01., péntek - Albin
Kecskemét: 11o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Szíjj László a tenderbajnok, Mészáros Lőrinc csak a második

frisshirek.hu | 2023. május 10. - 21:30
Szíjj László a tenderbajnok, Mészáros Lőrinc csak a második

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének két csúcsgazdag oligarchája, Szíjj László és  Mészáros Lőrinc nyerték el a közbeszerzéseket a legnagyobb összegben 2018 és 2020  között, derül ki a Transparency International (TI) Magyarország új, Tenderbajnok elnevezésű interaktív felületén böngészhető adatokból. Mint arra a TI Magyarország  által május 10-én elindított online platformja rávilágít: a két oligarcha, a Szijjártó Péter  luxusjachtoztató Szíjj László és Orbán Viktor gyermekkori kebelbarátja, a felcsúti  gázszerelőként ismertté vált Mészáros Lőrinc a vizsgált időszakban több, mint 1500  milliárd forintnyi megbízást nyertek el. 

Egyetlen cég, a Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. összesen  több mint 626 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a 2018-2020-as időszakban, derül ki a  TI Magyarország által most közzétett interaktív adatbázisából.  

A bemutatott interaktív felület adatai alapján Szíjj László és Mészáros Lőrinc párosa egyenként  és együtt is magasan a mezőny fölé emelkedik az érdekeltségeik által összesen elnyert  közbeszerzések értékét tekintve. Szíjj cégei 914 milliárd forint összegű, míg Mészáros Lőrinc  vállalatai 633 milliárd forintot kitevő közbeszerzési eljárást mondhattak magukénak a vizsgált  időszakban, melyek között a két oligarcha saját tulajdonában álló, és közösen birtokolt  érdekeltségei egyaránt megtalálhatóak. A két oligarcha cégei által elért összeredménnyel Szíjj  László vállalkozásai a három év alatt elnyerhető teljes vizsgált közbeszerzési érték 10, míg  Mészáros Lőrinc cégei ugyanannak a 7 százalékát szerezték meg, nem számítva a családtagok  vállalkozásainak eredményét.

A Tenderbajnok felület célja, hogy grafikus formában, kereshető módon bemutassa a közpénzt  elnyerő cégeket, közbeszerzési tevékenységüket, eredményüket, tulajdonosi hátterüket és a  tulajdonosaik közhatalmi szerepvállalását, valamint rávilágítson a rendelkezésre álló adatok  alapján azonosítható korrupciós és integritási kockázatokra. A felület létrehozásához több,  nyilvánosan hozzáférhető adatforrást kötött össze a TI Magyarország. A Tenderbajnok oldalon  a TI Magyarország által összeállított szempontoknak megfelelő több mint 2700 cég és több  mint 5200 végső tulajdonos adatait összegeztük. A vizsgált vállalatok összesen 8,9 ezer  milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket 2018 és 2020 között. 

A kockázatok, kiugró értékek azonosítását figyelmeztető jelzések, úgynevezett red flagek  jelzik a felületen. A felhasználók mások mellett rákereshetnek a vizsgált időszakban a  legnagyobb összegben közbeszerzéseket elnyerő cégekre, azok végső tulajdonosaira, így  mutatva rá a közbeszerzési piacon azonosítható koncentráció mértékére. A vizsgált entitások  közül 237 vállalkozás és 230 tulajdonos nyert el megbízásokat 5 milliárd forint feletti értékben.  A felület egyedülálló módon a közbeszerzéseken nyertes cégek tulajdonosainak közhatalmi  szerepvállalását is átláthatóvá teszi, vagyis azt, hogy mely tulajdonosok töltöttek be különböző  pozíciókat állami, illetve önkormányzati szervezetekben, miközben érdekeltségeik  közbeszerzéseket nyertek. Az utóbbi mutató az összeférhetetlen kapcsolatok azonosítását segíti  elő. 118 tulajdonos esetében azonosítottunk közhatalmi pozíciót, melyek egy része azonos volt  vagy kapcsolatban állt az ajánlatkérő szervezettel, írja a TI közleményében.