2024.03.01., péntek - Albin
Kecskemét: 10o - 16o
Az ország 19 megyéjében

A terrorizmusért elítélt Budaházyt megnyerte a Fidesz – Már Szijjártót is méltatja

frisshirek.hu | 2023. május 15. - 19:30
A terrorizmusért elítélt Budaházyt megnyerte a Fidesz – Már Szijjártót is méltatja

Hosszú interjút adott a 444.hu-nak Budaházy György, akit Ferenc pápa látogatásának alkalmából részesített kegyelemben Novák Katalin köztársasági elnök április végén. A Hunnia Mozgalom alapítója terrorizmus vádjával került hosszú időre letartóztatásba, márciusban ezért ítélték el másodfokon jogerősen 6 év fegyházbüntetésre.

Politikai ambícióiról is kérdezték, hogy mi lesz a közügyektől eltiltás leteltével, Budaházy ezt válaszolta:

„Konkrétan most nincs semmi. De ha lenne, tegyük fel, akkor ez akadály lenne, mert még vagy öt évig nem vagyok választható, nem lehet rám szavazni.”

Beszélt a nézetkülönbségeiről a Mi Hazánkkal kapcsolatban, hogy ő nem támogatja a halálbüntetést, és szerinte az elvhű dolog az lenne, ha a párt nem indulna az EP-választáson. Már kevésbé lenne kritikus a Fidesszel szemben, szerinte például Szijjártó Péter jó külügyminiszter, Martonyi János pedig neki nem volt szimpatikus.

„A Szijjártónál meg nem az az érdekes, hogy hol meg kinek a jachtján nyaral, hanem hogy jó külügyminiszter-e, vagy nem. És szerintem jó”

– mondta. Az új státusztörvényt is helyesli, szerinte a kormány meg akarja a pedagógusok problémáit oldani.

„Kevés a jó tanár, a házi őrizetben az volt az egyetlen jó, hogy otthon fel tudtam készíteni a gyerekeinket a felvételikre matekból, mert a tanáraik erre nem voltak képesek”

– mondta. 

A tetteit nem bánja, szemlézte a lap interjúját a nepszava.hu. Ezt úgy magyarázta:

„Volt egy terrorista állam az én értelmezésem szerint, és terrorállammal szemben terrorcselekményt nem is lehet elkövetni. Mármint fogalmilag, nem jogilag. A 2006-os brutális állami terrornak nem lett azonnali következménye. És egy csomó ember, látva, hogy azt meg lehet csinálni, hogy azokat viszik a bíróságra, akiket agyonvertek vagy meglőttek az utcán, hogy a kórházból hurcolják el az embereket, úgy gondolta, jó, ha ez így működik, hogy ha az állam így átlépte a jog határát, akkor mi is átlépjük, és akkor repült a molotov mondjuk az MSZP-irodára. Ami persze nyilván nem demokratikus megoldás.”

Fotó: RTL Híradó vágókép