2023.10.03., kedd - Helga
Kecskemét: 15o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Feloldották a madárinfluenza miatti korlátozásokat

Bottyán Róbert | 2023. május 24. - 07:15
Feloldották a madárinfluenza miatti korlátozásokat

Sikerült felszámolni a madárinfluenza járványt, és Bács-Kiskun, valamint Csongrád-Csanád vármegyékben április vége óta nem mutatták ki a magas patogenitású vírust a hazai baromfiállományban. Az eredmények alapján a Nébih május 23-án elrendelte a még fennálló felügyeleti (megfigyelési) körzetek feloldását.

A hivatal tájékoztatása szerint ezzel megszűntek hazánkban a madárinfluenza miatti területi korlátozások. Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesülésével már zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékből is.

A pozitív változások ellenére a Nébih most is felhívja a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a vírus behurcolásának és a betegség újbóli megjelenésének veszélye még mindig óriási kockázatot jelent, ezért a felelős állattartás és a járványügyi előírások betartása változatlanul kiemelt jelentőséggel bír.

Hozzátették, a jelenleg importtilalmat alkalmazó harmadik országokba továbbra sem kezdődhetnek meg a szállítások, és erre leghamarabb az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerinti mentesség visszanyerését követően kerülhet sor.

Mint arról lapunk, a Friss Hírek beszámolt, a január 19-től április 30-ig terjedő időszakra Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyére speciális járványvédelmi szabályokat rendelt el az országos főállatorvos.

Fotó: Pixabay/illusztráció