2023.10.03., kedd - Helga
Kecskemét: 15o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Katymári fehér gólya épített fészket Horvátországban

Tóth Rózsa | 2023. május 23. - 14:00
Katymári fehér gólya épített fészket Horvátországban

A napokban a Croatia Birding egy fehér gólya pár nem mindennapi fészkeléséről számolt be. A madarak egy vetési varjú telep közvetlen közelében építették egy fára a fészküket Kelet-Horvátországban, Našice közelében. Az egyik gólya színes gyűrűjéből kiderült, hogy a madarat 2021-ben a Felső-Bácskában, Katymáron gyűrűzte a Kiskunsági Nemzeti park munkatársa.

Korábban a gólyák fákon, épületeken, valamint kéményeken való fészekrakása általános volt. A civilizációs változásoknak köszönhetően napjainkban a gólyafészkek leginkább villanyoszlopokon találhatók. A közvetlenül az oszlopfejre épített fészek rendkívül balesetveszélyes, könnyen okozhatja a felnőtt gólyák és a fiókák halálát áramütés, mindemellett az áramellátást is veszélyezteti.

A gólyafészek-emelők (másnéven gólyakosarak) ezt a problémát küszöbölik ki. Az oszlopra szerelt állványokon a madarak a vezetékektől biztonságos távolságban építhetik a fészküket. A gólyafészektartó kosarak kihelyezése a területileg illetékes áramszolgáltatóval együttműködésben zajlik.

A napokban a Croatia Birding arról számolt be, hogy egy fehér gólyapár (Ciconia ciconia) kihasznált egy fát, aminek a tetejét levágták, és atipikus fészket épített Đur đenovacban, Kelet-Horvátországban, Našice közelében.  A madarak egy vetési varjú telep közvetlen közelében építették a fészküket. Bár Horvátországban ismert néhány ehhez hasonló eset, a fehér gólyáknál nem szokás ilyen módon fészket építeni.

A gólyák fészekrakási szokásai miatt napjainkban már ez is nagy hír, de hazai vonatkozása is van az esetnek, ugyanis az egyik gólya színes gyűrűjéből kiderült, hogy a madarat 2021-ben a Felső-Bácskában, Katymáron gyűrűzte a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa.

Fotó: Josip Ledinšćak