2023.10.03., kedd - Helga
Kecskemét: 14o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Bivalyokat vetettek be Katymáron a gólyatöcsök védelmében

Tóth Rózsa | 2023. május 26. - 19:45
Bivalyokat vetettek be Katymáron a gólyatöcsök védelmében

A földön fészkelő, térségi és országos viszonylatban is megritkult gólyatöcs, bíbic és piroslábú cankó számára létfontosságú a kedvezőbb élőhely. A bivalyok taposásukkal és legelésükkel felnyitják a nádasokat és ideális költőhelyet teremtenek a partimadarak számára. Az idei évben 15 pár gólyatöcs mellett, 6 pár bíbic és 3 pár piroslábú cankó kezdett fészkelésbe. 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának vagyonkezelésében levő homogén nádast alakítottak át nyílt vizű szikes mocsárrá a bivalyok Katymár határában, ahol egy helyi állattartó magyar házi bivalyai végzik a természetvédelmi célú élőhely kezelést. A területet 2016-ig részterületen történő nádaratással hasznosították, majd ezt követően kerültek ide a bivalyok. Már az első évben megnyitották a zárt nádast és a vízimadarak számára kedvezőbb mozaikos élőhelyi állapotot értek el.

Ez a földön fészkelő, térségi és országos viszonylatban is megritkult gólyatöcs, bíbic és piroslábú cankó számára létfontosságú, hiszen a magas vegetációban nem tudnak költeni.

A bivalyok taposásukkal és legelésükkel felnyitják a nádasokat és ideális költőhelyet teremtenek a partimadarak számára. Már a legeltetés második évében voltak gólyatöcs költési kísérletek, de leginkább a harmadik évben vált igazán látványossá az élőhely átalakulása.

Az idei évben 15 pár gólyatöcs mellett, 6 pár bíbic és 3 pár piroslábú cankó kezdett fészkelésbe.

A korábban engedély nélkül kialakított vízlevezetést szolgáló csatornán a további vízlefolyást megakadályozták, így a területen a vízviszonyok is kedvezően alakulnak. A nád gyakorlatilag eltűnt a területről, helyét más fűfélék vették át.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park/Puskás József és Gébics Természetvédelmi Egyesület