2023.10.03., kedd - Helga
Kecskemét: 15o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Hatalmas partifecske-kolónia alakult ki Sükösdön

Tóth Rózsa | 2023. június 09. - 20:45
Hatalmas partifecske-kolónia alakult ki Sükösdön

Egy sükösdi homokbánya megbontott falát lakták be partifecskék, 2100 költőüreget számláltak meg a madarászok. Ez most a legnagyobb ismert partifecske-kolónia a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A tulajdonos augusztusig leállította a bánya ezen részén a homok kitermelését annak érdekében, hogy a védett partifecskéket semmi se zavarja meg a költésben.

A partifecskék viszonylag későn, áprilisban térnek vissza afrikai telelőhelyeikről. Ha fészkelésre alkalmas homokfalat találnak, ott szívesen megtelepednek. A sükösdi homokbánya kora tavasszal megbontott fala is hívogató volt számukra, hamarosan „szitává lyuggatták” az apró madarak az 50-120 cm mélyre vájt költőüregeikkel. A környékbeli madarászok 2100 költőüreget számoltak meg, így most jelenleg ez a legnagyobb ismert partifecske-kolónia a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

Tamás Ádám, az illetékes természetvédelmi őrkerület-vezető sikeres egyeztetésről számolt be a homokbánya tulajdonosával, a Na-Turfa Kft-vel, akik pozitívan és együttműködően álltak hozzá a megkereséshez.

A védett partifecskék zavartalan költésének biztosítása érdekében augusztusig leállították a bányának ezen a részén a homok kitermelését.

Az olyan hosszú távú vonuló madarak, mint például a partifecske egyedszáma sajnos egyre csökken nem csak Magyarországon, de egész Európában. A telelőhelyeken, a vonulás során, majd a fészkelőhelyeken is számos veszélynek vannak kitéve. Hazánkban a természetes fészkelőhelyek eltűnése, valamint a telepek zavarása és tönkretétele a legfőbb probléma.

A faj viselkedésével és vonulásával kapcsolatban sok kérdés vár még megválaszolásra. Éppen ezért a Felső-Bácskában és a szomszédos Alsó-Duna-völgyben már több mint 20 éve folyik a partifecskék telepeinek költési időben történő felkeresése és a madarak gyűrűzése. A szakemberek többek között arra próbálnak választ kapni, hogy milyen arányban térnek vissza a hosszú és veszélyes vándorútról, mekkora az átmozgás a telepek között költési időben, valamint hogy az egyes példányok mindig ugyanarra a telepre térnek-e vissza vagy akár távolabbi költőhelyet is választanak?

Sükösdön több szervezet összefogásában valósult meg 1145 partifecske gyűrűzése a múlt hétvégén. Ahogy az elmúlt években, úgy most is a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Gébics Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani Egyesület és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület munkatársai, önkéntesei vettek részt az akcióban.

Tamás Ádám arról is beszámolt, hogy Sükösdön is több gyűrűs példányt fogtak vissza a két nap gyűrűzései során. Volt olyan, amelyiket Szerbiában, míg mást Nagykarácsonyban, Sumonyban vagy éppen Mocsán gyűrűztek a korábbi években vagy csak éppen pár nappal korábban. Ez mutatja, hogy elég nagy területen derítik fel az egyedek a fészkelésre alkalmas helyeket, valamint van átjárás a telepek között. A partifecske Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A videót a sükösdi telepről itt nézhetik meg:

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt korábban, Kiskunmajsán egy cég telephelyén lévő termőföld-deponia megbontott függőleges parfalában telepedtek meg és már a tojásokon ültek május végén a partifecskék.

Fotó és videó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság