2023.10.03., kedd - Helga
Kecskemét: 14o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Napi szinten fogyasztjuk, de ritkán ünnepeljük az animációs műfajt

Tóth Rózsa | 2023. június 14. - 08:45
Napi szinten fogyasztjuk, de ritkán ünnepeljük az animációs műfajt

Június 21-én kezdődik a 16. KAFF. A fesztivál keddi budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az előzsűri 32 ország 420 alkotása közül állította össze az idei, 130 filmből álló versenysorozatot. A programban nyolc egész estés film lesz látható. Az egyik nemzetközi film Folman Ari: Hol van Anne Frank? – című alkotása.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt korábban, június 21-én kezdődik a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF); az ingyenesen látogatható eseményen öt napon át 60 órányi animációt láthat és számos további programon is részt vehet a közönség.

Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a fesztivál keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az előzsűrinek 32 ország 420 alkotása közül kellett összeállítania az idei, 130 filmből álló versenyprogramot.

Az animáció az a műfaj, melyet gyermekeink és mi magunk is napi szinten fogyasztunk, mindennapjaink szerves része, ám rendkívül ritkán ünnepeljük.

– mutatott rá az államtitkár.

Mikulás Ferenc, a KAFF fesztiváligazgatója kiemelte: a fesztiválon válogatás látható az idén 60 éves M. Tóth Éva, a 70. születésnapját ünneplő Horváth Mária és Tóth Pál, valamint a 80 éves Ternovszky Béla munkásságából.

Elmondta, hogy a versenyprogramban nyolc egész estés film szerepel, köztük a legrangosabb animációs filmfesztiválon, Annecyben, Bucheonban, az Európai Filmdíjon és a Tokyo Anime Awardon is díjazott alkotások.

Az európai versenyprogram/egész estés filmvetítések két helyszínen, a Malom Moziban és az Otthon Moziban lesznek megtartva június 21-23 között – tájékoztat a részletekről a KAFF.

A nemzetközi egész estés versenyprogram filmjei:

Folman Ari: Hol van Anne Frank?

Massoubre Benjamin: A kis Nicolas - Eljott a boldogság ideje!

Ughetto Alain: Kutyáknak és olaszoknak tilos!

Gauder Áron: Kojot négy lelke

Beato Nuno: Nagyapám démonjai

Chheng Julien: Ernest és Célestine: A dallamok útján

Riberiro José Miguel: Nayola

Szabó Sarolta, Bánóczki Tibor: Műanyag Égbolt

Fotó: KAFF/Folman Ari: Hol van Anne Frank?