2024.03.01., péntek - Albin
Kecskemét: 10o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Lekapcsolták az M2-es ámokfutóját - amerikai filmbeillő autósüldözés

BFM | 2023. augusztus 04. - 08:00
Lekapcsolták az M2-es ámokfutóját - amerikai filmbeillő autósüldözés

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a 2-es főúton és az M2-es autóúton történt autós üldözéssel összefüggésben hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítanak. Videón a kocsis kergetőzés. Megszólal a rendőr is.

Egy ország rökönyödött meg azon a felvételen, amelyet az elmúlt napokban mutatott be a rendőrség egy ámokfutó feltartóztatásáról. A férfit még kedden délelőtt a 2-es főúton akarták a rendőrök ellenőrizni, ám a rendőrautó megkülönböztető fény- és hangjelzésére nem reagált, hanem nagy sebességgel haladt tovább, majd ráhajtott az M2-es autóútra.

Csütörtökön bíróság elé állították a száguldozót, hogy ügyészi javaslatra előzetes letartóztatásba helyezzék. A bíróság szerint menekülése közben többször átlépte a záróvonalat, ezzel a szembejövő gépjárműveket fékezésre, illetve lehúzódásra kényszerítette, továbbá többször intenzíven fékezett, ezzel is veszélyeztetve a mögötte haladókat, valamint akadályozva a rendőri intézkedést. Emellett jelentősen túllépte a megengedett sebességet, hiszen esetenként:

200 kilométeres sebességgel haladt az autóúton

- tették hozzá.

Miután többször nekiütközött az őt megállítani próbáló rendőrautóknak és egy betonelemnek – ami miatt az autója egyik kereke kitört –, egy szalagkorlátnál megállt.
A férfi a rendőri felszólítás ellenére sem szállt ki a gépjárműből, később a megbilincselésének is ellenállt, majd megfenyegette a rendőröket – írták MTI közleményében.

A cselekménye bizonyítottság esetén hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt történő járművezetés, valamint nagyobb kárt okozó rongálás bűntettének megállapítására lehet alkalmas – jelezte a bíróság.

A letartóztatás elrendelését egyrészt a bűncselekmény súlyával, a szökés és az elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélyével indokolták. Másrészt azzal, hogy a férfi ki akarta vonni magát a hatósági intézkedés alól, valamint tettével két, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt vált gyanúsíthatóvá.

A közleményben a bíróság arra is kitért, hogy a férfi folyamatosan vezetett gépjárművet, noha jogosítvánnyal soha nem rendelkezett.

A férfi családja szerint a rendőrök veszélyeztették a száguldozó életét. 

Nem bűnöző, csak megijedt, mert nem volt jogosítványa

– ezt mondta az RTL Híradónak az ámokfutó családja. Szerintük a rendőrök veszélyeztették a férfi életét, amikor a beton elválasztónak szorították a kocsiját.

Dolgozott az adrenalin, de tudtam, higgadtnak kell maradnom

Emlékszik vissza az eseményekre Gál Zsombor őrmester, a Váci Rendőrkapitányság körzeti megbízottja. Ritka eset amikor a rendőrök beszámolójáról is olvashatunk, ez hiánypotló poszt: