2024.03.01., péntek - Albin
Kecskemét: 11o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Thaiföld lett a „kis Oroszország”

Todorovits Rea | 2023. augusztus 13. - 13:00
Thaiföld lett a „kis Oroszország”

Az orosz elit átalakítja Thaiföld legnagyobb szigetét, ide nem csak nyaralni, hanem élni mennek.

Thaiföld régóta a turisták egyik legnépszerűbb úti célja. De egy csoport most különösen özönlik Phuketre , az ország legnagyobb szigetére, ők pedig nem más, mint az orosz elit.


Miközben sok orosz elfordul a nyugati országoktól, Vlagyimir Putyin ukrajnai háborújának köszönhetően, Thaiföldön barátságos fogadtatásra találnak. A thaiföldi turisztikai és sportminisztérium szerint idén januártól júniusig több mint 790 000 orosz állampolgár érkezett az országba, ami bő 1000 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Az emberek több mint fele Phuketbe repült, így jelen pillanatban az oroszok jelentik a sziget első számú turistacsoportját – közölte a Phuketi Turisztikai Egyesület.

A légkör mindenki számára csodálatos és békés. Mindennapos oroszaink vannak, akik csak pihenni akarnak, nem harcolni.

– mondta Jurij Vorona, egy phuketi étteremmenedzser.


És az oroszok nem csak egy gyors látogatásra érkeznek a festői szigetre, hiszen jó néhányan tulajdont is szereznek. A Knight Frank Thailand ingatlanügynökség adatai szerint Phuketben tavaly 338 villát adtak el, ezek mintegy fele oroszokhoz került.

Christian Steinbach, a FazWaz ingatlancsoport értékesítési igazgatója pedig azt állítja, hogy a szigeten az oroszul beszélők lettek a legnagyobb vásárlók.

Az ország új lakói meg is mutatják jelenlétüket.

Az orosz oligarcha Alekszandr Szvetakov tulajdonában lévő szuperjachtot karácsony környékén láttak Phuketben, és januárban ott tartott üzleti coaching órákat a milliárdos Igor Rybakov is.

Az oroszok beözönlésére reagálva Thaiföld és a helyi lakosok alkalmazkodnak az új körülményekhez: a phuketi repülőtér már orosz nyelvű bejelentéseket tesz közzé, és a hagyományos thai ételek, például a pad thai és a tom yum leves mellett olyan orosz ételeket is találhatunk, mint a borscs és a blini; de létrehoztak már orosz fürdőházakat, szerveztek orosz rockkoncerteket és egy orosz konzulátus is megnyílt, épp ebben a hónapban.