2024.03.01., péntek - Albin
Kecskemét: 10o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Borkai Zsolt elsírta magát a Partizán stúdiójában

Zimon András | 2023. szeptember 06. - 18:10
Borkai Zsolt elsírta magát a Partizán stúdiójában

A Partizán Borkai-interjúja az új Sátántangó? A hosszúságát tekintve igen...Szürrealizmusát látva pedig még Luis Buñuel is elismerően csettintett volna. Manapság nem könnyű borkaizni, egy partizánnak se'. 

A Tarr Béla-féle Sátántangó jutott az eszembe, amikor elkezdtem nézni Borkai Zsolt egykori győri polgármester interjúját, amit Gulyás Márton és csapata, azaz a Partizán készített az egykori olimpikonból lett polgármesterrel.

A közel hatórás interjú azonban tartogatott olyan elemeket is – a hosszúságát is beleértve – ami még az én politikai-közéleti kérdésekben harcedzettnek gondolt lelkemnek is sok volt.

Ember legyen a talpán, aki öt és fél órán keresztül képes a képernyő előtt maradni és koncentrálni egy teljes ember életpályájára, az első sportsikereitől kezdve egészen a csúfos politikai értelemben vett bukásáig. Az interjút egyébként Borkai letiltatta, emiatt a Partizán teljes terjedelmében lehozta le a beszélgetést, ami Borkai sportkarrierjével indult, majd a polgármesterré választásával folytatódott, aztán jött az ominózus jacht-jelenet és az erkölcsi bukta kitárgyalása.

A beszélgetés 1 óra 45 percnél kezdett izgalmassá válni(!).

Ahol is az Audi Gyár földügyeinek az átbeszélése kezdődött, amelyből kiderült, hogy Borkai természetesen semmiben sem volt hibás és a közpénzekből kitömött német cég valójában – minden cáfolat ellenére – csak tett a városért. Borkai tulajdonképpen a családja meggazdagodását sem tartja korrupció-gyanúsnak, sőt:

szemmel láthatólag a korrupció fogalmával sincs tisztában.

Az expolgármester többször nagyon zavarosan fogalmazott, vagy keveredett ellentmondásba önmagával a hosszú órák súlyos percei alatt. Láthatóan, hallhatóan Borkai nem a szavak és bővített mondatok embere, íme egy remek példa erre, hiszen az interjúban szóba került, hogy Rákosfalvy Zoltán ügyvédnek-orgiatársnak volt egy Akonia nevű offshore ingatlanokkal foglalkozó cége, amely havi egymillió forintos fizetésért ügyvezetőként alkalmazta Borkai polgármester nem egészen 21 éves, az egyetemet éppen csak elvégző fiát, Borkai Ádámot. Egy olyan alvó cégről volt szó, ami legalább három éven át úgy fizetett ki évi 12 milliót a kisebb Borkainak, hogy közben nem volt egyetlen fillér bevétele sem. Amikort Gulyás rákérdezett erre, Borkai Zsolt úgy reagált, hogy a fia nem az egyetlen, aki egyetem után hasonló fizetéssel el tud elhelyezkedni. Borkai azt mondta, hogy "információi szerint" a fia "becsülettel végigcsinálta"azt, "amivel megbízták." Amikor Gulyás visszakérdezett, hogy mégis mi volt az, amivel megbízták a fiát, Borkai ezt válaszolta: "Nem tudom, ez nem az én dolgom".

Sajnos Gulyásnak Mártonnak is voltak vicces jelenetei az interjú során: például amikor egy régi fotót mutatott be Borkairól, amin az olimpikon és helyi sportoló- hírességek szerepelnek, az egyik - a fotón szereplő hölgyet - férfinak nézte. Vagy nem tudta pontosan felidézni azt sem, hogy a jacht-botrány alatt kik voltak a hajón pontosan, vagy amikor megkérdezte Borkait arról, hogy a prostitúció emberkereskedelem-e, amivel egy olyan filozófiai-jellegű topikot nyitott, amivel Borkai jóformán nem tudott kezdeni semmit, de a kérdésnek sem volt semmi értelme, hiszen a felvetés bonyolultsága jóval túlmutatott az interjúalany humánfilozófiai jártasságán.

A beszélgetés csúcspontja nyilván Borkai és a könnyei voltak

Akkor esett le igazán számomra az, hogy Borkai szellemi képességei odáig sem jutnak el, hogy felfogja a körülötte lévő valóságot vagy érzékelje a (hazai politika) mibenlétét. Gulyás ugyanis felvetette, hogy a Borkai vitorlázós szexbotrányát leleplező Ördög Ügyvédje blog talán nem is ellenzéki akció volt, hanem belső fideszes leszámolás, hiszen a szexvideók győri fidesz-közeli üzletember szereplői állítólag sok sérelmet okoztak például Paár Attila szintén győri és szintén NER-es üzletembernek és köreinek. Gulyás gondolataira Borkai először azzal reagált, hogy:

Ez csak feltételezés, ezt, bizonyítani sem tudom. Majd, miután Gulyás nem engedte el a sztorit és azt ütötte, hogy a politikus gondolkodik-e ilyen magyarázatban, a következő választ adta:

Én inkább azt mondanám, hogy ezzel az üggyel kapcsolatban nem igazán gondolkodom. Majd filozofálni kezdett:

- Mert bár a felejtésnek a legjobb módja az idő és ugye ahogy múlik az idő, de nincs jelentősége e tekintetben. A beszélgetés ezután továbbra is akörül folyt, hogy ki publikálhatta a Borkai szexhajózását leleplező videókat és fotókat, illetve hogy a háttérben ki adhatta oda azokat ki a publikálóknak. Borkai úgy reagált, hogy:

ezt az ellenzék csinálta és a DK

Miután meg, Gulyás feldobta, hogy a DK-hoz akár fideszes forrásból is kerülhetett az anyag, majd levezette azt, hogy ha ez az egész a DK jó előre kitervelt saját akciója lett volna, akkor sokkal erősebb jelöltet készítettek volna fel a következő önkormányzati választásra, mint a Borkaitól a botrány ellenére is vereséget szenvedő Glázer Tímeát, Borkait mintha villámcsapás érte volna. Úgy nézett ki, mintha ekkor, az interjú közben esne le neki, hogy talán tényleg a sajátjai adták ki a titkait. Borkai szeme ekkor elkezdett megtelni könnyekkel, egyre szaggatottabban beszélt, olyanokat préselve ki magából, láthatólag szenvedve, hogy:

ha ilyen történt, az még jobban elkeserítő számomra (...) el akarom hessegetni a gondolatot is magamtól (...) ha ennyire, hogy is mondjam csak, ha ennyire feláldoztak - bárki is - engem és ennyire szétalázott (...) ezek így sebeket szakítanak fel nálam. 

Az egyre hitetlenkedőbb arcot vágó Gulyás ezen ponton megjegyezte a könnyeit nyeldeklő interjúalanyról, hogy mintha megrendült volna, mire Borkai arról próbált hebegni valamit, hogy "amiket mondasz, ha az ilyen mocsokság, ha ilyen mértékű az egész, akkor az megrendítő." A beszélgetést természetesen ezzel természetesen nem ért véget, de az érdemi sztorikat eddig a pontig elmondták, akinek van kedve nézze végig a bukott politikus nyekegését, jó étvágyat hozzá. 

Az biztos, hogy a Partizán stábja bizonyos szinten médiatörténelmi pillanattal örvendeztette meg a nézőit és minden apró - a terjedelemből fakadó - hiba ellenére tanulságos diskurzus kerekedett belőle. Nehéz bármit is kezdeni nézőként a tartalommal, hiszen az interjúból is kirajzolódó polgármesteri skilljeit nézve, ha Borkai korábban nem Fidesz-logóval indult volna a polgármesteri címért akkor csak minimális mennyiségű szavazatot gyűjthetett volna be, úgy tűnik, ha a mostani polgármester vagy a helyi takarítónő a Fidesz színeiben indul jövőre, akkor is simán nyerni is fog.

Az emberek többsége úgy tűnik egy jobb képességű amőbát is megvàlaszt pártszimpátia alapján, ami önmagában is rémisztő.

Borkai pedig az interjú pillanatáig nem tudta, hogy kikkel került egy asztalhoz, hogy miért, azt nem tisztem megítélni, de ha valaki azt sem veszi észre, hogy egy olyan pártot támogat, amely felszámolná a független bíróságokat, amely az EU-s forrásokat szinte csak a saját-és körei gazdagodására fordítja és az egész kontinensről kiírja magát és csak a szélsőjobbot tartja már megfelelő partnernek – akkor az magára vessen.

 Fotó: az élet