2023.10.03., kedd - Helga
Kecskemét: 16o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Reménytelen ellenzék, erős Fidesz?!

Zimon András | 2023. szeptember 17. - 11:00
Reménytelen ellenzék, erős Fidesz?!

Horn Gábor: "A politikában minden és annak az ellenkezője is elképzelhető, akár 2026-ban is megbukhat Orbán, ha a gazdaság lejtmenetben marad, hiába szeretne ő 2034-ig kormányozni." 

Van egy jó hírünk! Elindult a frisshirek.hu-n a Magyar Közöny című podcast. A közéleti-és politikai tartalmat kendőzetlenül kínáló, kéthetente jelentkező műsor első vendége Horn Gábor politikai elemző volt. Természetesen a legaktuálisabb kérdés a beszélgetésben a magyar miniszterelnök azon kijelentése volt, hogy 2034-ig szeretne kormányozni. Ezt a vágyat, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke kül-és belpolitikai szempontból is értelmezte. Arra a kérdésünkre, hogy Kína és Európa gazdasági versenyében, miért a kínai kapcsolatok a fontosabbak Orbánnak, Horn Gábor úgy válaszolt:

A magyaroknak fontosabb az Unió, mint az Uniónak Magyarország...Van helyünk az Európai Unióban, azon kívül pedig nincs

Természetesen a Huxit kérdésköre is szóba került, a Fidesz-kormány külpolitikai mozgását látva az elemző úgy értékelt, hogy: „Ezzel  - az Uniót ekéző – retorikával, a Fidesz csak a szavazóit tudja még inkább egybetartani, két éve egy fillért sem kapunk az Uniótól, ennek mindenki csak a kárát látja – tette hozzá Horn, majd azzal folytatta, hogy az ellenzéki politika tehetetlensége is meghatározza azt, hogy felhívják Orbán figyelmét arra, hogy miattuk nem jutunk forrásokhoz.

A legégetőbb belpolitikai kérdéseket nézve Horn Gábornak azt a kérdést is feltettük, hogyha 13 éve élünk választási pszichózisban és lassan ráfordulunk az EP-és az önkormányzati választásokra, milyen kampányra számíthatunk? Lehet még fokozni, azt a fideszes-propagandamédia által folyamatosan felhevített közéleti állapotot, amiben élünk? De amellett sem mentünk el, hogy vajon mi lehet az ellenzék sorsa vagy a szerepe ezekben a fontos választási helyzetekben?

„Mikor látunk ellenzéki pártokat? Amikor veszekednek – összegezte a jelenséget Horn Gábor. Majd úgy folytatta - "Az ellenzéket úgy tűnik nem foglalkoztatják az ország problémái. Miközben a Fidesz-szavazók elmennek és behúzzák az X-et."

Hogy mi lesz a kis pártok sorsa ebben a versenyben és hogy kinek van esélye a NER-rel felvenni a versenyt a választási helyzetekben, az a beszélgetésből természetesen kiderül. Nézzék a Magyar Közöny legfrissebb adását:

.