2023.11.30., csütörtök - Andor, András
Kecskemét: -2o - 0o
Az ország 19 megyéjében

A rekordot döntő szeptember után folytatódik az európai őszi meleg

Todorovits Rea | 2023. október 02. - 12:00
A rekordot döntő szeptember után folytatódik az európai őszi meleg

Hőmérséklet tekintetében rekordot döntött Franciaország, Németország és Lengyelország. Szeptemberben ezekben az országokban mérték ugyanis a legmagasabb hőmérsékleteket.

Az eddigi legmelegebb időszakát éli most Európa és ez a tendencia októberben is folytatódik majd.

Franciaországban október elsején 31 fokot mértek, eddig ilyen meleg ezen a napon még sosem volt az országban.

Az emberiség történetének legmelegebb éve az idei

Ez tette a legmelegebb honappá szeptembert – több mint 1 Celsius-fokkal – az 1900-as rekordok kezdete óta – mondta Christine Berne meteorológus, hozzátéve, hogy több régióban az elmúlt három évtized szeptemberi átlagától való eltérés meghaladta a 4, néha a 6 fokot is.

A Météo-France szerint „nagyon sok” havi rekord dőlt meg Európa szerte ó a júliusi és augusztusi átlaghőmérséklet is magasabb volt, és szeptemberben adtak ki először hőhullám-riasztást.
David Dehenauw, a Belga Királyi Meteorológiai Intézet munkatársa elmondta:

A szeptember itt is melegebb volt, mint a július és augusztus, amire eddig nem volt példa.

A lengyel meteorológiai intézet azt is bejelentette, hogy a szeptemberi hőmérséklet 3,6 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagosnál, és a legmelegebb a hónapban a rekordok több mint 100 évvel ezelőtti kezdete óta, ahogy az osztrák

A Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata is arra számít, hogy 2023 lesz az emberiség legmelegebb éve.

A tudósok szerint az emberi tevékenység által előidézett éghajlatváltozás magasabbra emeli a globális hőmérsékletet, és a világ mintegy 1,2 Celsius-fokkal melegszik az iparosodás előtti szinthez képest. A bolygó éghajlati rendszereinek zavara gyakoribbá és intenzívebbé teszi az olyan szélsőséges időjárási eseményeket, mint a hőhullámok, aszályok, erdőtüzek és viharok.

Hazánk elsivatagodása is a globális felmelegedés tüneteit mutatja

A Duna–Tisza között elterülő Homokhátság 2020 óta hivatalosan is félsivatagnak minősül. Ezen a területen ugyanis több víz párolog el és távozik különböző csatornákon, mint amennyi csapadék lehull. Így már régóta fontos kérdés a Homokhátság vízutánpótlásának megoldása. Erről a jelenségről a frisshirek.hu is beszámolt.

Kiemelt fotó: Pixabay