2023.11.30., csütörtök - Andor, András
Kecskemét: -1o - 2o
Az ország 19 megyéjében

A szegényebb országokban 10 gyermekből csak 3 gyógyul ki a rákból

Todorovits Rea | 2023. október 02. - 16:00
A szegényebb országokban 10 gyermekből csak 3 gyógyul ki a rákból

Mindaddig, amíg mondjuk Európában kézen fogod a gyermeked és elmész a háziorvoshoz, ultrahang, vérvétel, másik szakorvos, addig Afrikában, Indiában akár, nincs háziorvos, gyermekorvos. Ha egy édesanya úgy látja, hogy komoly a baj, megfogja a gyermekét és az ölében cipeli a legközelebbi orvoshoz, ami nagyon sok esetben többnapi gyalogló távra van tőle.

Azt addig is tudtuk, hogy hatalmas különbségek vannak az egészségügyi ellátás terén, attól függően, ki melyik országban vagy földrészen él. Oly sokat hallottunk már AIDS, malária, tetanusz elleni készítményekről vagy élelmiszerszállítmányokról, melyeket a szegényebb országok gyermekei kaphatnak, de mi a helyzet a rákkal

A Tennessee állambeli memphis-i St Jude kórház arra a nem kis feladatra vállalkozott, hogy globális küzdelmet indít a gyermekrákkal szemben. Addig, amíg statisztikailag egy fejlett országban 10 gyermekből nyolc egészségessé válhat, addig a szegényebb országokban ugyanez az átlag elenyésző, jó, ha 10 kicsiből három túléli.

Ez az adat azonban csupán a jéghegy csúcsa, hiszen a becslések szerint

a rákos gyermekek 50 százaléka soha nem kap diagnózist.

Míg sokan azt gondolják, hogy a kezelések azok, melyek miatt ezek a gyermekek eleve halálra vannak ítélve, az I do it 4 You Foundation Alapítvány elnöke, Balász Fülöp Emese szerint már a diagnosztikánál elcsúszik az egész. Alapítványával megjárták Indiát, Afrikát, Romániát és hazánkban is megannyi karitatív jótékonysági rendezvényt szerveznek.

Mindaddig, amíg mondjuk Európában kézen fogod a gyermeked és elmész a háziorvoshoz, majd ő elirányít a szükséges diagnosztikai központba, ultrahang, vérvétel, másik szakorvos és sorolhatnánk, addig erre mondjuk Afrikában vagy Indiában semmi, mondom semmi esélyed nincs.
Ott nincs háziorvos, gyermekorvos. Ha egy édesanya úgy látja, hogy komoly a baj, megfogja a gyermekét és az ölében cipeli a legközelebbi orvoshoz, ami nagyon sok esetben többnapi gyalogló távra van tőle.
Itt csak általános orvossal találkoznak majd. Nincs röntgen, nincs CT, nincs ultrahang vagy épp csontvelő biopszia. Sok esetben orvosság sincs.
Ha sikerül valamelyik nagyvárosba eljutni a gyermekkel és kiderül, hogy rákos, a diagnózis ismeretével be is fejeződött az egészségügyi körmenet, mert nincs kemoterápiás készítmány, sugárterápiás intézet vagy épp olyan szakorvos, aki az adott esetben operálható daganatot kiveszi a gyermekből.

A szegényebb országokban a rák egyenlő a halállal. Mindegy mennyi idős vagy.

Egyetlen gyermeknek sem kellene meghalnia rákban.

Európa szerte is megoszlanak a gyermekrákkal szembeni küzdelmek végkifejletei.

Vass Melánia családjával együtt Romániából költözött Amerikába, egy jobb élet reményében. Míg a szülők dolgoztak, a gyermekek cseperedtek és azt hitték, végre valóban egyenesbe jöhet az életük. A felhőtlen idill addig tartott, amíg legkisebb lányuknál nem diagnosztizáltál a leukémiát. Mivel nem állampolgárok, így a biztosításuk sem fedezi a kislány kezelésének költségeit, ami jelen állás szerint másfél millió amerikai dollár.
Nem kérdés, hogy hallani sem akarnak arról, hogy visszatérjenek Romániába, hiszen tudják, hogy ott közel sem olyan jók a túlélési mutatók a gyermekrákkal szemben, mint ott, ahol most élnek. Így kockáztatnak. Különböző oldalakat hoztak létre, licitekre bocsátják a felajánlók általi tárgyakat és minden fillért, fontot, dollárt és lejt, ami a világ minden tájáról érkezik, felretesznek, hogy ki tudják fizetni az orvosi költségeket.

Egy ilyen betegségben hatalmas súllyal nyom a latba az, hogy hol születsz.

Hazánkban sem mindegy, hogy kihez születsz, mert bár a gyógyulási ráta hazánkban is egyre magasabb, az étrendkiegészítők, a vitaminok, a szükséges kiegészítők, mellyel a gyermekek életét meg lehet hosszabbítani vagy fájdalommentesebbé lehet tenni a búcsút, horribilis összegeket emészt fel, melyre nagyon sok családnak nem telik.

Horváth Aranka cigány származású, gyermekével Budapesten vannak. A család második gyermeke Roli a beteg, agytörzsi daganattal küzd. Az édesanya éjjel-nappal a gyermekkel van, nem mozdul mellőle.
Bevételük csupán a családi pótlék, hiszen az édesanya egyedül neveli két gyermekét és bár előtte fogtechnikusként dolgozott, most elveszítette a munkahelyét, hiszen több, mint egy éve esélye sincs pénzt keresni.

Segít a katolikus gyülekezet, a szomszédok és azok barátai, valamint a család. Ha ők nem lennének, nem tudom mi lenne velünk.
Kemoterápia után a gyermek nem ihat kakaót. Hiába az a kórházi reggeli, ha megissza, egész nap hányni fog tőle. Nem csak az enyém, mindenkié az osztályon. Mit teszünk? Kakaó helyett mást adunk. Nem kérdés, hogy kipróbálunk csodaszereket, esélyeket és tégelyekbe zárt reményt. A fiam. Mindent és bármit megadnék azért, hogy az orvosai által felülírjam azt a szót: Menthetetlen.
És itt, ebben a pillanatban olyan mindegy, kinek születsz, hol élsz. Mert ez a daganat típus nem operálható és nem gyógyítható. Mire költjük mégis a pénzt? A reményre. Semmi másra.
Alapítványok járják a gyermekonkológiai osztályait, hogy ételt vigyenek a szülőknek, mert van, akinek arra nincs pénze, hogy magának ételt vegyen, mert az otthon maradtaktól nem veszi majd el a kenyeret és bent pedig minden fillért a küzdő vagy épp haldokló gyermekre költi majd.
Ugye senki nem gondolja, hogy amikor a fiam azt mondja másfél hét koplalás és rosszullét után, hogy szívesen enne ananászt, nem fogom megvenni akkor is, ha utána két napig semmit nem eszem? Ugyan már.

Kiemelt fotó: Együtt Laáért Facebook oldal