2023.11.30., csütörtök - Andor, András
Kecskemét: -2o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Felbolydult a hangulat a sárvári szülők között

BFM | 2023. október 02. - 08:30
Felbolydult a hangulat a sárvári szülők között

Bombaként robbant a hír, miszerint az utolsó gyermek háziorvos is távozik a Vas vármegyei kisvárosból, és így nem lesz szakorvos, aki gyógyítsa a városban élő gyerekeket.

Ugyan a három gyermekorvosi körzetből januárban még egy orvos rendel, de a szülők aggódnak, hogy január végéig nem lesz egy jelentkező sem a megüresedett helyekre. talán jogosdan, hiszen az önkormányzat még nem pótolta az orvosokat, a szülők türelmét kéri.

Az egyik körzet orvosa, Dr. Schmalcl Erika felmondott, a másiké, Dr. Horváth Magdolna pedig nyugdíjba megy – értesült az ugytudjuk.hu. A harmadik, egyes számú körzet orvosa, Dr. Gecse-Kálózi Patrícia, pedig az alábbiak szerint tájékoztatta a szülőket:

Hosszú vívódást követően, mivel egyszemélyben felelősséggel nem tudom vállalni mindhárom körzet ellátását, így jómagam is a feladatellátási szerződésem felmondása mellett döntöttem

A hvg.hu megkereste Gecse-Kálózit, aki még október végéig dolgozik, de nem kívánt nyilatkozni. A lap tudomása szerint Gecse-Kálózi próbált különböző javaslatokkal élni az önkormányzat felé, hogy a praxisban más működési formában láthassa el továbbra is a feladatait, de az egészségügyi alapellátás megszervezéséért felelős városvezetés még nem reagált ezekre hivatalosan. Arról, hogy Gecse-Kálózi pontosan milyen javaslatokkal élt az önkormányzat felé, az érintett nem kívánt többet elmondani.

A kialakult helkyzet miatt a helyiek egy Facebook-csoportot hoztak létre „GYEREKORVOST Sárvárnak!!! Ne tűrjünk, ne hagyjuk annyiban!!!!!” – címmel. A csoportban az érintettek hozzászólásaikban felháborodottan adtak hangot a településvezetés tétlenségének. Egyesek úgy nyilatkoztak:

Nem most kellene kapkodni. Ez már hónapok óta érlelődött.

Sőt, az egyik édesanya úgy véli, a megoldás az lehet, ha a hozzászólások helyett tettekre szánnák el magukat.

Pont azt terveztem, hogy kell egy sztrájk

A helyzetet nem hagyta szó nélkül a város egyik régi, ma már nyugdíjban lévő orvosa sem. Egy régi probléma leírásával kezdte bejegyzését.

Most piaci viszonyok vannak. Nekem már kezdő koromban is piaci szemléletem volt, csak nem tudtam róla. Ortopédián kezdtem. Mikor a főnök és az adjunktus arról beszélgettek, kevés a laboros -és röntgenorvos, közbeszóltam: miért nem fizetnek többet nekik?

Majd végül jelezte, nemcsak lokális problémáról van szó.

Ez nemcsak Sárvár problémája, hanem országos fontosságú kérdés. Biztosra veszem, az Önkormámyzat és a Polgármester Úr mindent megtesznek és fognak megoldást találni.

A helyzet bizony országszerte aggasztó. Ha a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait nézzük, a számok nem hazudnak, hiszen tavaly év végén tovább csökkent Magyarországon az alapellátó orvosok száma.

A 2022-es évet összegző adataiban azt írják: az orvosok száma általában nőtt, viszont a háziorvosoké és a házi gyermekorvosoké tovább csökkent az előző évihez képest.

2022 végén már a kritikus 6000 orvosnál is kevesebb orvos látta el a betegeket a praxisokban, a statisztikai adatok szerint összesen 5725 háziorvos és házi gyermekorvosról tudott a KSH, egy évvel korábban 5807 alapellátó orvos praktizált, vagyis több mint 80 orvossal kevesebb.

Hogy lesz-e megoldás január végéig, vagy a beteg gyerekekkel Szombnathelyre kell utazniuk a szülőknek, még nem lehet tudni, de az biztos, hogy a helyzet tovább eszkalálódhat.

Fotó: Pixabay