2023.11.30., csütörtök - Andor, András
Kecskemét: -1o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Szijjártó Péter nem ment el az uniós külügyi csúcsra

Zimon András | 2023. október 02. - 11:10
Szijjártó Péter nem ment el az uniós külügyi csúcsra

Szijjártó Péter, külgazdasági és Külügyminiszternek nem volt fontos a történelmi jelentőségű kijevi külügyi csúcs, a közösségi médiában közzétett posztja szerint inkább egy német multival találkozott. 

Josep Borell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Twitteren számolt be arról, hogy hétfőre összehívott Kijevben egy történelmi jelentőségű találkozót, amire meghívta az összes uniós külügyminisztert.

Azért vagyunk itt, hogy szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki az ukrán nép számára

- írta többek között Borell.

Dmitro Ivanovics Kuleba ukrán külügyminiszter szerint „az, hogy az uniós külügyminiszterek Ukrajnában tanácskoznak, már önmagában egy üzenet, ami azt jelenti, hogy Ukrajna uniós tag lesz, a folyamat pedig az előre eltervezett tempóban halad”.

A nagy külügyi csúcsot azonban a magyar külügyminiszter, vagyis Szijjártó Péter kihagyta, mert a Facebook-posztja szerint fontosabb találkozója is akadt: a német ThyssenKrupp AG ipari mérnöki és acélgyártó multinacionális konglomerátum képviselőivel való egyeztetés. „Most az infláció leépítése a feladat, 2024-ben pedig a gazdasági növekedés újraépítése lesz. Ehhez már most meg kell kezdeni a munkát és olyan vállalatok kellenek hozzá, mint a német thyssenkrupp” – írta Szijjártó. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint Magyarország az egyetlen tagállam, ami nem külügyminiszteri szinten képviseli magát az ülésen, Paczolay Máté külügyi szóvivő a hvg.hu-val közölte, hogy a külügyi csúcson Magyarországot Bunford Zsolt biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár képviseli.

A magyar külügyminiszteren túl a lengyel és a svéd külügyminiszter maradt még távol a csúcstól.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala