2023.11.30., csütörtök - Andor, András
Kecskemét: -2o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Szenzáció! Még egy magyar kapott Nobel-díjat!

frisshirek.hu | 2023. október 03. - 12:11
Szenzáció! Még egy magyar kapott Nobel-díjat!

Még csak egy nap telt el, Magyarország ismét büszke lehet. Karikó Katalin után még egy magyarnak ítélték oda az egyik legmagasabb tudományos díjat. Ezúttal Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier érdemelte ki idén a fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kedd délelőtti bejelentése szerint.

A 2023-as fizikai Nobel-díjat egyenlő arányban megosztva kapja Pierre Agostini, Krausz Ferenc és Anne L’Huillier az attoszekundumos fizikában elér eredményeikért – jelentett be Hans Ellegren, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia főtitkára.

A magyar születésű Krausz Ferenc Németországban él, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, az Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Krausz Ferenc kutatócsoportja elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, és használta fel az elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére, megalapozva az attofizika tudományát - adta hírül a hvg.

2022-ben a fizikai Wolf-díjat elnyerte két másik kutatóval megosztva, az ultragyors lézertudomány és attoszekundumos fizika területén végzett úttörő szerepéért.

Fotó: Wikipédia