2024.03.01., péntek - Albin
Kecskemét: 10o - 16o
Az ország 19 megyéjében

A korrupció lehet a gátja Ukrajna uniós tagságának?

Zimon András | 2023. október 06. - 14:00
A korrupció lehet a gátja Ukrajna uniós tagságának?

Az Európai Bizottság korábbi elnöke élesen bírálta Kijev felvételét az Európai Unióba. A kritika oka pedig nem más, mint a korrupció. 

Jean-Claude Juncker nem ért egyet Ukrajna felvételével a Európai Unióba. „Mindenki, akinek bármi dolga volt Ukrajnával, tudja, hogy az ország a társadalom minden szintjén korrupt. Minden eddigi erőfeszítése ellenére még nem áll készen a tagságra, jelentős belső reformokra van szükségük” –  mondta az Európai Bizottság volt elnöke a német Augsburger Allgemeine című lapnak. Juncker az interjúban azt is hangsúlyozta, „hamis ígéreteket adni” Kijevnek az uniós felvétellel kapcsolatban „nem tenne jót sem az EU-nak, sem pedig Ukrajnának”.

Juncker, aki 2014 és 2019 között irányította a Bizottságot úgy fogalmazott, hogy: „Nem kellene hamis ígéreteket tenni az ukrajnai embereknek, akik nyakig ülnek a szenvedésben." És nagyon dühítik azok a politikusok, akik azonnali tagságot ígérnek Ukrajnának. Szerinte az aspiráns országok, így Ukrajna és Moldova uniós tagságához is „belső reformoknak” kell kapcsolódniuk, és „minősített többséggel” kell támogatni őket. Majd arra is emlékeztetett, hogy: 

Ukrajna esetében évek óta kérdéses, hogy milyen eredményeket ért el a korrupció elleni küzdelem terén. Rossz tapasztalataink vannak néhány úgynevezett új taggal, például a jogállamiság tekintetében. Ez nem ismétlődhet meg újra

– így összegezte a mondandóját Juncker.

A Politico nemrég írt arról, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi vezetője és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is sokkal jobban támogatja Ukrajna csatlakozását, mint Juncker. Annalena Baerbock német külügyminiszter is hangsúlyozta a héten, hogy „Ukrajna jövője az Európai Unióban van. Von der Leyen évértékelő beszédében is sürgette az EU harminc tagállamra bővítését. Már azt is kiszámolták, mekkora összegre lenne jogosult Kijev uniós tagként. Ukrajnában mindeközben folytatódik a korrupció elleni harc, bár sokan bírálták Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt amiatt, hogy a korrupciót egyenlővé tette a hazaárulással, emiatt több tisztviselő és megfigyelőszerv figyelmeztetése szerint nagyobb hatalmat adna az állambiztonsági szolgálatnak, a gyanús ügyek felgöngyölítésére. 

Fotó: AFP