2024.03.01., péntek - Albin
Kecskemét: 11o - 14o
Az ország 19 megyéjében

A királyi ház titkainak tudója lesz Budapest vendége

Wolfy | 2023. október 09. - 10:00
A királyi ház titkainak tudója lesz Budapest vendége

Huszonnégy friss dél-koreai filmmel és közönségtalálkozókkal várja az érdeklődőket a Koreai Filmfesztivál október 13. és 20. között Budapesten.

A fesztivál nyitófilmje Kim Hee-jung Hová mennél? című idei alkotása, amelyben a rendező korábbi filmjeihez hasonlóan egy súlyos életeseménnyel, pontosabban az abból fakadó megváltozott valóságészleléssel foglalkozik. A történet egy hirtelen tragédia következtében megözvegyült nő gyászfolyamatát meséli el a tagadástól az új távlatok megtalálásáig.

A fesztiválon a film rendezőjével és főszereplőjével személyesen is találkozhatnak a látogatók. Kim Hee-jung október 14-én áll a közönség elé, Park Ha-sun színésznő pedig – aki A királyi ház titkai királynéjaként vált ismertté – október 15-én.

A koreai mozi kiemelkedő képviselőit bemutató Arcok szekcióban a rendező két másik filmjét is láthatja a magyar közönség. A Séta a hóban egy alkoholista küzdelmét mutatja be, aki egy apáca segítségével próbál józan maradni, és akivel szokatlan tudatállapotokban közelednek egymáshoz. A filmet többek között a Karlovy Vary-i és a Göteborg Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatták. A hovatartozással küzdő, húsz év után külföldről hazatérő, frissen elvált nő történetét elmesélő Egy francia asszony pedig három évvel ezelőtt a Busani Nemzetközi Filmfesztivál díjnyertes alkotása lett.

Koreai Bud Spencer és az első koreai keresztény mártír

A legújabb koreai kasszasikereket bemutató Friss szekcióba dél-koreai zenés romantikus vígjáték (Gyilkos románc) és igaz történeten alapuló akció-thriller (Túsztárgyalók) is került. Az utóbbi film alapjául az a 2007-es afganisztáni túszdráma szolgált, amelyben egy dél-koreai misszionárius csoportot ejtettek foglyul a tálibok.

Emberrablós történetettel szolgál A királyság titkai Netflix-sorozat rendezőjének legújabb filmje, a Váltságdíj is, amelyet a koreai Mission: Impossible-ként emlegetnek.

A válogatásból nem maradt ki a legújabb bunyós-zsarus akció-krimi sem, a Büntetlenül – Halálos csapdában, amelyben a koreai Piedone, Ma Dong-seok, nyugati művésznevén Don Lee alakította Ma nyomozó csap szét az alvilágban.

További akciófilmek és romantikus drámák mellett ebben a blokkban szerepel Szent Kim Andrásról, az első koreai katolikus papról és egyben az első koreai keresztény vértanúról szóló történelmi dráma, A születés is, amelyből Korea védőszentjének életútját ismerhetjük meg.

Énhatárok, hatalmi viszonyok, alternatív valóságok  

A minden évben egy speciális témára összpontosító Fókusz válogatásba idén olyan különböző műfajú filmek kerültek, amelyek mindegyike arról szól, hogy miként bánunk egymással, akár családban, akár munkahelyen.

Itt tekinthető meg a munkahelyi kizsákmányolás kritikusok által sokat dicsért tanulmánya, az Újabb lány, amely nem csak a Koreai Filmkritikusok Szövetségének díjait söpörte be, hanem a Cannes-i Filmfesztivál első koreai zárófilmje is lett. A stresszes ázsiai munkakultúrát vizsgáló filmet egy valós öngyilkosság alapján írták.

Az anya és lánya mérgező kapcsolatát boncolgató Két nő összezárva című dráma a Szöuli Nemzetközi Női Filmfesztiválon, a Busan Nemzetközi Filmfesztiválon és a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is lelkes fogadtatásban részesült.

Ebben a szekcióban, Budapesten először láthatja a közönség az Oscar-esélyes Előző életeket is, amelyet az idei Sundance Filmfesztivál és a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában is vetítettek.

Pszichológia animációban és világvége-film képregényből

A filmtörténeti érdekességek, független, művész- és rövidfilmek blokkja, az Extra idén öt olyan lebilincselő rövidfilmet, köztük egy animációt kínál, amelyek máshol biztosan nem hozzáférhetőek a hazai közönség számára.

A fesztivál zárásaként a Dél-Koreában két hónapja bemutatott Beton utópia katasztrófa-thrillerjével a világégésben egyszerre kiéleződő konfliktusok és kiteljesedő kapcsolatok izgalmát élhetik át a koreai mozirajongók. A film egy webtoon, azaz koreai digitális képregény alapján készült. A műfajról a filmfesztivált szervező Koreai Kulturális Központ aktuális koreai képregény kiállításán többet megtudhatnak az érdeklődők.