2024.02.22., csütörtök - Gerzson
Kecskemét: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Kormányváltás jöhet Lengyelországban?

Zimon András | 2023. október 16. - 10:30
Kormányváltás jöhet Lengyelországban?

Nem csak a parlament összetételéről döntöttek a lengyelek vasárnap, népszavazási kérdésekről is szavaztak.

Politico közvélemény-kutatási átlaga szerint a PiS 37 százalékon áll a KO 30 százalékával szemben, de az előző héten már volt olyan felmérés is, amely szerint mindkét párt 33 százalékra számíthatott. Miközben a vasárnapi lengyel parlamenti választáson a részvétel a rendszerváltozás óta a legmagasabb, 73 százalék volt, a népszavazáson még nem a hivatalos adatok, hanem az exit poll szerint csak 40 százalék, ami azt jelenti, hogy eredménye nem kötelező erejű, mert ahhoz legalább 50 százalék kellett volna, írjta meg a hvg.huA lengyel kormány tavaly nyáron jelentette be, hogy az október 15-i parlamenti választás napján népszavazást is tartanak, ahol a következő négy kérdésre kell válaszolni:

Támogatja-e az európai bürokrácia által erőltetett áthelyezési kényszermechanizmus keretében több ezer illegális közel-keleti és afrikai bevándorló befogadását?”

Támogatja-e az állami vagyon kiárusítását külföldieknek, ami oda vezet, hogy a lengyelek elveszítik az ellenőrzést a gazdaság stratégiai ágazatai fölött?

Támogatja-e a nyugdíjkorhatár emelését, a nőknek és férfiaknak egyaránt 67 évre emelt korhatár visszaállítását?

Támogatja-e a lengyel-belarusz határon a határzár felszámolását?

A kormány úgy gondolta, hogy a népszavazással mozgósítani tudja a híveit, miközben az ellenzék szerint ezek jórészt álkérdések, már a megfogalmazásuk is tendeciózus és hazug. Ezért az ellenzék arra biztatta a választókat, hogy bojkottálják a népszavazást, ne vegyék át annak a szavazólapját. Az exit pollok szerint a biztatás bevált, hiszen a választáson részt vevők csaknem fele hallgatott a bojkottfelhívásra.

És ha már exit pollok: nagyon úgy néz ki, hogy kormányváltás jöhet Lengyelországban. 

Az előrejelzések szerint győzött ugyan a Jarosław Kaczyński vezette konzervatív jobboldali Jog és Igazságosság (PiS), amely 8 éve van hatalmon, de a pártnak nincs meg a többsége. A PiS után következő három ellenzéki párt között azonban elképzelhető koalíció, és a mandátumbecslések szerint meg is lenne a többségük. Ha nem tévedtek nagyot az exit pollok készítői, akkor a legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) élén visszatérhet a hatalomba az Európai Tanács elnökségét is megjárt Donald Tusk. A választáson az 1989-es rendszerváltás óta látott legnagyobb részvétel volt, 72,9 százalékos. Sok szavazókörben éjjelbe nyúlt a voksolás. Az első hivatalos, nagyon alacsony feldolgozottság melletti számokat hajnalban kezdte el közölni a választási bizottság. Ezek az eredmények egyelőre a PiS jóval meggyőzőbb vezetését jelzik, ahogy azt az exit pollok mutatják.

Fotó: AFP