2024.03.01., péntek - Albin
Kecskemét: 12o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Szijjártó itthon nem a teljes valóságot mondja el a külügyi tevékenységéről?

Zimon András | 2023. október 24. - 14:00
Szijjártó itthon nem a teljes valóságot mondja el a külügyi tevékenységéről?

Azt valamiért nem említette meg Szijjártó Péter az EU-s ülés kapcsán, hogy milyen kérdést kapott a litván kollégájától.

Szijjártó Péter korábban már elégedetlenségének hangot adva be is számolt az ülésről, ám arról nem, hogy mit mondott neki litván kollégája. A Politico ugyanis azt írta, hogy Gabrelius Landsbergis litván külügyminiszter megkérdezte a magyar tárcavezetőt: 

"Budapest Európai Unióval szembeni követelései a magyar kormánytól származnak vagy a Kremltől?"

A beszámoló szerint Szijjártó azt válaszolta, hogy Magyarország senkitől nem fogad el parancsokat. 

Ugyanis amikor Ukrajnáról volt szó az EU-ülésen, nevek említése nélkül arról beszélt a külügyminiszter, hogy kollégái Ukrajna-fáradtságra panaszkodnak, márpedig, ha ez igaz, még inkább aláhúzza a béke mielőbbi létrehozásának szükségességét. Arra is panaszkodtak mások, hogy az izraeli konfliktus miatt sokkal kevesebb figyelem jut Ukrajnának. Szijjártó erre úgy reagált, hogy
nincs új a nap alatt: október 23-a van, és emlékszünk arra, hogy miért nem kapott nagyobb figyelmet a nyugati döntéshozóknál a magyar forradalom, akkor mindig a Szuezi-válságra hivatkoztak.

A külügyminiszter megismételte korábbi meglátásait, mely szerint a brüsszeli megközelítés továbbra is háborúpárti, de "mi ezt nem fogadjuk el". Szóba került, hogy Magyarország miért vesz még több energiát Oroszországtól, erre Szijjártó úgy reagált, hogy az energiavásárlás nem politikai kérdés, mindenki onnan vesz földgázt, ahonnan akar, de mi erről őszintén tudunk beszélni, a többiek ehhez sunyi módon állnak hozzá.

Kiderült, hogy két miniszter is rákérdezett Szijjártónál arra, hogy miért találkozott Orbán Viktor a háborús bűnök miatt nemzetközileg körözött Putyinnal Kínában, sőt, a litván diplomata egyenesen azt kérte, hogy Szijjártó tegye világossá: ami Magyarország részéről elhangzik az uniós tanácskozásokon, az a Kreml álláspontja-e vagy Magyarországé. Szijjártó Péter ezt a felvetést bárdolatlanságnak nevezte.

Magyarország szuverén ország, szuverén kormánnyal, amíg ez a kormány van hatalmon, addig semmilyen külső javaslatot, iránymutatást nem fogadunk el, semmilyen irányból - szögezte le. A külügyminiszter elmondásából kiderült, hogy Magyarország továbbra is blokkolja az EU-s tagállamok által fenntartott Európai Békekeretből 500 millió euró felszabadítását és kifizetését azoknak a tagállamoknak, amelyek fegyvert szállítottak Ukrajnába.

Korábban a magyar kormány azt szabta feltételül, hogy az OTP kerüljön le az ukrán korrupcióellenes hatóság által vezetett, a "háború nemzetközi szponzorainak listájá"-ról. Ez ugyan megtörtént, de  Szijjártó nehezményezi, hogy a vezető tisztségviselők és az OTP egyik leányvállalata továbbra is szerepel. Ezért a magyar kormány azt javasolta Ukrajnának, hogy kössenek egy megállapodást arról,  hogy ilyen többé nem fordul elő. Emiatt meghívták Ukrajna delegációját Budapestre, de még nem kaptak erre választ.

Fotó: CNN - Gabrelius Landsbergis