2024.03.01., péntek - Albin
Kecskemét: 10o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Végrehajtási felfüggesztést kapott az Oltalom Karitatív Egyesület

frisshirek.hu | 2023. október 28. - 14:30
Végrehajtási felfüggesztést kapott az Oltalom Karitatív Egyesület

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtási felfüggesztést adott az Oltalom Karitatív Egyesületnek, és átutalta számukra az adófizetők által felajánlott 1 százalékokat, több mint 71 millió forintot – írta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) pénteki közleménye.

Hálásak vagyunk a sok civil felajánlásért, és a NAV-nak is azért, mert belátták: ezt a pénzt nekünk és nem nekik szánták. Ez a nagy összeg sajnos csak a töredékét fedezi a fizetési kötelezettségeinknek, de mégis fontos jele a jogszerűség és a józan ész győzelmének az öncélú gonoszság felett

– áll az Iványi Gábor által vezetett MET közleményében, amelyről a Telex számolt be.

Hozzátették, hogy ezzel párhuzamosan a Belügyminisztérium országszerte 10-12 fős hivatali ellenőrcsoportokat küldött az intézményeikbe.

Mondván, hogy mivel nem fizetünk, biztosan nem végezzük el a vállalt feladatainkat. Nagyon kedves ellenőrök érkeztek hozzánk, akik, ahogy minden eddigi eseteben, úgy most sem találtak semmilyen elmaradást, hibát a szolgáltatásainkban

– írták.

Az ügy előzménye, hogy az állam 2011-ben az új egyházi törvénnyel megfosztotta egyházi státuszától a MET-et. Iványiék állítása szerint az állam ezzel több száz millió forint normatív támogatást és 71 millió forint 1 százalékos felajánlást vont el a szervezettől és a hozzá kapcsolódó egyesülettől, amivel veszélybe sodorták 20 ezer rászoruló ellátását. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben, az ítélet szerint az állam alkotmánysértő módon vette el az egyházi státuszt, és azt köteles visszaállítani. Eszerint tehát az államnak visszamenőlegesen is ki kellett volna fizetnie azt a pénzt, amit a MET akkor kapott volna, ha megmarad az egyházi besorolása.

A kormány azonban azóta sem hajlandó úgynevezett „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást” kötni velük, ami miatt a MET komoly összegektől esik el, és adósságcsapdába került. 2022 februárjában a NAV azzal vádolta meg a MET-et, hogy 3 milliárd forint járulékot nem fizettek be a dolgozóik után. Iványiék erre úgy reagáltak, hogy az állam ennek négyszeresét halmozta fel velük szemben, és az egyház elleni támadásról beszéltek. A MET és a kormány viszonya egyre rosszabb, az egyház Iványi szeptemberi kiáltványa szerint már alapnormatívát sem kap.

Eközben az adófizetők az 1 százalékos felajánlásokkal több mint 71 millió forintot adtak az Oltalom Karitatív Egyesületnek, de a NAV szinte rögön el is vonta tőlük ezt a pénzt, ugyanis az egyesületnek a MET-hez hasonlóan köztartozása van.

A társadalmi szolidaritás és összefogás nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy a Fővárosi Önkormányzat megszavazta: átveszi az Oltalom Karitatív Egyesület szociális intézményeinek dolgozóit, november 1-től a helyzet rendeződéséig a fővárostól kapnak fizetést. Ez óriási segítség, nagyon köszönjük Karácsony Gergely főpolgármesternek és a Fővárosi Közgyűlésnek! Ez a nagyvonalú döntés decembertől enyhíti majd a fizetési gondjainkat, amely a dolgozóink 8 százalékát érinti, és visszamenőleg nem nyújt forrást a kifizetésekre

– írta a MET.

Fotó: Oltalom.hu