2024.02.22., csütörtök - Gerzson
Kecskemét: 11o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Betegek tízezrei nem juthatnak gyógyászati segédeszközökhöz

Zimon András | 2023. november 22. - 11:00
Betegek tízezrei nem juthatnak gyógyászati segédeszközökhöz

A visszaélések miatt akkora a szigor a gyógyászati segédeszközök felírásánál, hogy betegek tízezrei nem jutnak hozzá, a biztosító emiatt 10 milliárdokat spórol.

Egyes gyógyászati cikkek esetében egy esztendő alatt is drámaian csökkent a betegeknek rendelt eszközök száma. Idén gyógycipőből 92 ezerrel, speciális sebkötöző anyagokból több mint egymillió darabbal kevesebbet írtak fel a betegeknek, mint a múlt év azonos időszakában. Elsősorban azokat az eszközöket érintette a csökkenés, amelyek felírását szakorvosi vizsgálathoz, illetve fotó készítéséhez köti a jogszabály.

Mint emlékezetes, idén májusban szigorította a kormányzat a gyógyászati segédeszközök felírását. Ezt követően gyógycipőt csak elektronikus vényre rendelhetnek az orvosok és a felírásnál fotót kell készíteniük a deformált lábról, vagy képalkotó diagnosztikai vizsgálat leletét szükséges mellékelni. Hasonlóan fotóval kell dokumentálni azokat nehezen gyógyuló sebeket is, amelyek kezeléséhez speciális kötszerre van szükség. A szigorításra azután került sor, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat visszaéléséket tárt fel a gyógyászati segédeszközök piacán.

A bizonyított visszaélések visszaszorítása az eszközgyártók és forgalmazók érdeke is. Ám az adatokból az is látszik, hogy néhány termékcsoportban akár betegek tízezrei nem juthatnak eszközökhöz és előreláthatóan a biztosítónak 10 milliárdos megtakarítása lesz idén – nyilatkozta Rásky László az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Népszavának. Elmondása szerint, ahol a jogalkotó szakorvosi vizsgálathoz köti például az eszköz felírhatóságát, amiatt maradhatnak ellátatlan betegek, mert képtelenek időpontot szerezni a szakrendelőbe. Így a rászoruló betegek a szükségesnél sokkal később jutnak el a szakorvoshoz, később kapják meg a számukra szükséges segédeszközöket is. Egy másik akadálya az eszköz rendelésének, különösen az ortopédcipőknél és a speciális kötszereknél, hogy az orvosnak fotót kell kell készítenie. A szövetség már tavasszal azt kérte a kormányzattól, hogy ezt az előírást pontosítsák, hogy milyen eszközzel és milyen módon kell elkészíteni és hogyan kell tárolni ezeket felvételeket, ugyanis az elektronikus térbe nincs lehetőség azokat feltölteni. Az orvosok a feladathoz nem kaptak eszközt, sem forrást arra, hogy ezeket a képeket elkészítsék, esetleg kinyomtassák a papír dokumentáció mellé. Így nagyon sok szakorvos nem írja fel például a cukorbetegek nehezen gyógyuló sebeire a modern habszivacs kötszert.

A szakértő hangsúlyozta: a felírásoknál a felelősséget a szakorvos viseli, mivel az ő szakmai kompetenciája megítélni, hogy a beteg az állapota alapján és a jogszabályba foglalt indikáció szerint milyen segédeszközre jogosult. A nyomozásoknak és letartóztatásoknak volt egy olyan hatásuk, hogy azokban a termékkörökben, ahol felmerült a „jogosulatlan felírás”, az orvosok inkább nem rendelik az adott eszközöket. Ráadásul a fotók az egészségügyi dokumentáció részét képezik, azaz az ellenőrzésük utólag is megtörténhet az ezzel járó kényelmetlenséget, számonkérést pedig az orvosok nem vállalják. Mindennek következtében ortopédcipő-támogatásra 46 százalékkal fizettek ki kevesebbet, mint tavaly. A forgalmazók adatai szerint jelentős visszaesés történt még a mellkas-ágyék-keresztcsont- valamint a csípő-térd-boka-láb ortéziseknél, melyekből feleannyit írtak csak fel az orvosok fel a betegeknek.

Fotó: Facebook