2024.03.01., péntek - Albin
Kecskemét: 10o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Rossz idők jönnek a budapesti autósokra: kiterjesztik a parkolási zónákat

frisshirek.hu | 2023. november 29. - 20:00
Rossz idők jönnek a budapesti autósokra: kiterjesztik a parkolási zónákat

A tarifák nem emelkedtek, de így is több pénz folyik majd be a parkolásból az önkormányzatok kasszájába.

A jövőben még több helyen kell fizetni a parkolásért Ferencvárosban, Újbudán, Hegyvidéken és Zuglóban. A Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadott javaslata szerint a következőképp változik a parkolás:

  • A IX. kerületben a „C” várakozási övezetet bővítik a Vágóhíd utca–Üllői út–Könyves Kálmán körút–Soroksári út által határolt területtel.
  • A XI. kerületben az Őrmezői térség „D” várakozási övezetből „C” övezetbe kerül a várakozási idő 3 órában történő maximalizálása érdekében. Továbbá a Hegyalja út–Budaörsi út–Zólyom köz–Zólyomi út–Radvány utca–Breznó köz által határolt terület, beleértve a határoló utakat is, továbbá a Nedecvár utca, Breznó köz és a Muskotály utca teljes hosszát bevonják a „C” várakozási övezetbe.
  • A XII. kerületi 9814/9 hrsz.-ú ingatlant (Istenhegyi út–Németvölgyi út találkozásánál) átsorolják „B” várakozási övezetből az „A” övezetbe.
  • A XIV. kerületben a „C” várakozási övezetet bővítik a Csömöri út–Rákospatak utca–Vezér út–Egressy út–Lőcsei út–Szugló utca–Fűrész utca–Bosnyák utca–Lőcsei út–Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11-20. mögötti területet bevonják a várakozási övezetbe.

A városvezetés ennek indoklásában azt emelte ki, hogy az elmúlt időszakban egyes kerületi önkormányzatoktól javaslatokat kapott a parkolási övezetekkel kapcsolatban, és ezeket vezették át a fővárosi parkolási rendeletbe. Hangsúlyozták, hogy az övezetek bővítését érintő kérelmeket telítettségi vizsgálatok támasztják alá. A zónák közti átsorolásokat a kerületek által a parkolásüzemeltetés során szerzett tapasztalatok indokolják.

A főváros tavaly vezetett be egységes parkolási rendszert. Ekkor összesen négy zónát alakítottak ki (A, B, C és D), ezekben eltérő a parkolás díja, és vannak zónák, ahol a várakozási idő is limitált.