2024.03.01., péntek - Albin
Kecskemét: 11o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Francia kapcsolat – bármit bevet a kormány a Budapest Airportért

Zimon András | 2023. november 30. - 08:00
Francia kapcsolat – bármit bevet a kormány a Budapest Airportért

November 20-án az államhoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a francia Vinci Airports összefonódást jelentett be az Európai Unió felé.

A két társaság és az Airport Holding Tanácsadó Kft.-t érintő összefonódás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Corvinus és a Vinci Airports közös irányítást fog szerezni az Airport Holding egésze felett – írja a Portfolio. Az összefonódásra részesedés vásárlása útján kerül sor.

A magyar állam ezek szerint a világ legnagyobb reptérüzemeltetőjével szeretné megvenni a Budapest Airportot. A Vinci Airports a világ első számú ágazati cégeként 13 országban 65 repülőteret működtet.

Korábbi hírek szerint péntekig ki kellene fizetnie az államnak a Budapest Airport 51 százalékáért járó hatalmas összeget. Az elmúlt hetek különféle tranzakciói szándékosan úgy lettek tervezve, hogy időben befolyhasson a magyar Erste 15 százalékos részének és két, szintén hazai biztosító 35-35 százalékos részének az eladási ára. Ám az a menetrend, amely szerint december 1-ig elő kell teremteni a reptérhez a pénzt, még így is rendkívül feszes.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint viszont nincs december elsejéig fizetési közelezettsége a magyar államnak.

Fotó: Wikipédia